1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Idrott för integrationen

Karlskrona kommun tror att idrott är en väg till bättre integration.
Därför ska den nya Sunnadalshallen öppna så att barn kan träffas och sporta där på eftermiddagarna.
Karlskrona • Publicerad 20 september 2002

Redan före sommaren tog

idrotts- och fritidsnämnden kontakt med olika idrottsföreningar i Karlskrona för att se om de var intresserade av att öppna Sunnadalskolans nya idrottshall på eftermiddagarna.

Tanken är att olika idrottsföreningar ska erbjuda aktiviteter i hallen, och att barnen ska kunna gå till hallen direkt efter att skolan har slutat.

I dag går även barn från

invandrartäta Kungsmarken i Sunnadalskolan, och en tanke med den öppna idrottshallen är också att hjälpa integrationen på traven.

- Sport är ett bra sätt för barn att mötas. Där kan barn vara med även om de inte pratar så bra svenska, säger Ann-Katrin Olsson, chef för idrotts- och fritidsförvaltningen.

"Roligt med idrott"

En annan som är positiv till idén är Miro Zalar, chefstränare för KA 2:s idrottsförening. Han har själv utländsk bakgrund, och tror också på idrotten som ett sätt att underlätta integrationen.

- Nästan alla barn tycker att det är roligt med idrott, men barn till invandrare känner

sällan till hur föreningslivet i Sverige fungerar. Här ska de kunna få möjlighet att idrotta och eftersom det finns företrädare för idrottsföreningarna på plats kan de också lotsa dem in i föreningslivet, säger han.

Från fyran till sjuan

Handboll, fotboll och basket är sporter som barnen ska kunna erbjudas. Och i första hand riktar kommunen in sin på barn från årskurs fyra till sju. Förhoppningen är att dra igång om en månad.

Vad kommer det att kosta?

- Hallen finns ju redan där så det bör inte kosta så mycket. Kanske kan det bli lite kostnader för att någon idrottsledare som ska vara där ska kunna

ta ledigt från sitt vanliga jobb, säger Ann-Katrin Olsson.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.