1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hyresgäster sägs upp

Några av hyresgästerna vid det gamla sjukhemmet i Fur ville inte gå med på en stor höjning av sin hyra.
Nya ägaren Arnold Ahlström väljer att säga upp dem.
Nu ska fallet granskas av Hyresgästföreningen..
Karlskrona • Publicerad 24 maj 2003

Totalt är det åtta hyresgäster som sagts upp från sina kontrakt. Hyresgästföreningen har kopplats in och menar att uppsägningen är olaglig. Men föreningens jurist Peter Roos, vill inte närmare kommentera fallet.

- Jag vill få mer tid i att sätta mig in i vad som egentligen har hänt. Men det finns strikta regler för hur uppsägningar får gå till, säger han.

En av dem som blivit uppsagda är Lars Johanson. Han berättar att han blev kontaktad av den nye ägaren Arnold Ahlström som ville höja hans hyra från 2 300 kronor till 3 700 kronor i månaden. Lars Johansson sade nej, men till slut enades de om en höjning på 800 kronor. Lars Johanson väntade på att värden skulle skicka ett nytt kontrakt. Men i stället fick han ett rekommenderat brev med en uppsägning.

- Beskedet var att alla inte gått med på hyreshöjningen och därför skulle alla sägas upp, berättar han.

Slitna lägenheter

Tony Fransson och Ingemar Nelsen har också blivit uppsagda. Tony Franssons lägenhet ligger i ett tvåvåningshus som den nye ägaren vill bygga om till ett enfamiljshus. Ingemar Nelsen bor ovanför pc-caféet, som också blivit uppsagt från kontraktet. Ingemar Nelsens hyra skulle höjas från 2 700 kronor till över 5 000 kronor.

- Lägenheterna är så slitna att det är svårt att gå med på en så stor höjning av hyrorna. Dessutom har vi redan fått höjda hyror en gång i år, säger han.

I och med att hyresgästföreningen bestridit uppsägningarna måste hyresvärden Arnold Ahlström få ett beslut från hyresnämnden på att uppsägningen är giltig. De uppsagda hoppas att det ska lösa sig så att de kan bo kvar.

Väldigt besvikna

- Det kan inte vara meningen att det ska få gå till så här. Vi visste ingenting och blev väldigt besvikna, säger Lars Johansson.

Hyresvärden Arnold Arnström har en annan version av vad som hänt. Enligt honom visste alla hyresgäster att de skulle bli uppsagda innan breven skickades ut. De hade påbörjat diskussioner om de nya hyrorna, men inget var klart.

- Jag ville vara schysst och ge dem alternativet att betala mer i hyra därför tog jag upp diskussionen. Eftersom kåkarna är gamla och slitna är underhållet dyrt. Jag måste höja hyran för att gå runt, är Arnold Arnströms förklaring.

Enligt uppsägningen ska hyresgästerna flytta senast den sista juli. Då vill Arnold Arnström att husen ska renoveras. Därefter ska lägenheterna antingen hyras ut igen eller bli sommarbostäder. Erbjudandet att hyresgästerna får bo kvar om de betalar höjd hyra har han dragit tillbaka.

- Jag vill ha lugn och ro omkring mig. Att de gick till Hyresgästföreningen ser jag som en krigsförklaring, säger han.

henrika.akerman@blt.se

0455-770 00

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.