1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hotellets historik

Hotellplanerna för gasverkstomten i Karlskrona är gamla och turerna många. Här är historiken i korthet.
Karlskrona • Publicerad 12 november 2005

Redan 1993 lanserades idén i ett kommunalt projekt, men lades i träda under fem år. Då var det dåvarande näringslivschefen Sven-Ingvar Pettersson som gick ut och berättade om planerna på ett hotell på den attraktiva, men starkt förorenade tomten.

Provobis Hotel var snabbt ute och bara ett drygt halvår efter att hotellvisionen lanserades fick bolaget option på att bygga.

Höga debattvågor

Precis som nu ledde det politiska beslutet till reaktioner. Boverkets dåvarande ställföreträdande generaldirektör, Fredrik von Platen, kritiserade de dåvarande ritningarna och menade att en av landets mest attraktiva tomter borde möta ett bättre öde.

Föreningen Gamla Carlscrona kallade arkitektförslaget ett "brackigt störande inslag i miljön" och vågorna på tidningarnas debattsidor gick höga, något som fortsatt ända fram till i dag.

2000 köpte Scandic upp Provobis Hotel och året efter köpte Hilton upp Scandic. Hilton ville godkänna byggplanerna innan något skulle hända och byggplanerna försenades.

Med World trade centers fall minskade sedan det internationella resandet och dess hotellbokningar. Många hotellprojekt runt om i världen stannade upp, också det på gasverkstomten.

Scandic drog sig ur hotellplanerna och kommunen började se sig om efter andra intressenter. Många hotellkedjor tittade på tomten, men ingen fastnade för den. Att det var lågkonjunktur gjorde det inte bättre för kommunens hotellplaner.

Rumsuthyrningen på Karlskronas befintliga hotell minskade. Förra året kunde hälften sängarna på vissa hotell i Karlskrona stå tomma.

Kommunen släppte dock inte sin idé om ett hotell på gasverkstomten och Elite hotels kom in som intressent.

Sanering ett måste

Marken på gasverkstomten har hela tiden varit starkt förorenad. För fem år sedan undersökte ett konsultföretag platsen och rekommenderade en sanering. I väntan på den skulle marken asfalteras för en miljon kronor, men eftersom ett hotell snart skulle byggas där ansåg kommunen det onödigt.

Enligt näringslivschef Peter Adaktusson kommer en sanering av marken att kosta mellan 10 och 20 miljoner kronor.

-Närmare tio miljoner kronor, enligt de utredningar som gjorts, säger han.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.