Det var på FN-dagen 24 oktober i fjor som Maja Frankel utsågs till Unicefs första ungdomsambassadör någonsin. Lyckebytjejen engagerades i ett projekt som finansieras med 600 000 kronor från Allmänna arvsfonden.
Avsaknaden av ett lämpligt skolmaterial som skildrar ungas levnadsförhållanden och med hänvisning till barnkonventionen var ingången i projektet där ambassadören samarbetar med två andra ungdomar plus att de kan utnyttja Unicefs kontaktnät runtom i världen.
- Vi var kanske lite naiva när vi drog upp de första riktlinjerna. Vi trodde det skulle bli enklare att göra de 20 porträtten. Det har ändrat sig hela tiden.
De hittills avverkade studieresorna till bland annat Angola och Sydafrika och till Lettland har bidragit till den ändrade projektinriktningen.
- Vi har ofta hamnat i kulturkrockar när vi ska försöka förmedla ungas ord och tankar. Det har också varit svårt att få en jämvikt mellan tjejer och killar. I ett par länder har vi blivit hänvisade till alltför unga barn.
Att få träffa HIV-smittade barn, barnsoldater, gatubarn och att få få se kulhål i pulvriserade husväggar i Afrika samt få träffa flickor i Lettland som varit utsatta för tjej-trafficen till kontinenten är bara några upplevelser som skakat om Unicefs unga redaktionsteam.
I går söndag påbörjade teamet en ny studieresa som den här gången skulle gå till Asien.
- Vi ska bland annat träffa ungdomar i Laos och i Thailand.
Förutom möten med ungdomar i Sverige och Finland är Israel och USA andra länder som också ska besökas innan det är dags att försöka sammanställa det digra materialet av ungdomsporträtt som ska ingå i det nya läromedlet som syftar till att ge kunskap om barnkonventionen - samt att stärka barn och unga att kämpa för sina egna rättigheter.
Det kommande skolmaterialet vänder sig främst till elever och lärare på gymnasiet samt till ungdomsorganisationer.