1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Holmsjö är en by full av hopp

I lördags invaderades Holmsjö av 3 000 besökare med påföljande trafikstockning. Men hembygdsföreningen gläds över uppmärksamheten. Marknaden är ett värdefullt skyltfönster och en inkomstkälla för byn.
Karlskrona • Publicerad 13 oktober 2007

Förbipasserande kunde inte missa att det var höstmarknad i Holmsjö. Den kan sammanfattas i tre ord: trängsel, trivsel och tradition. Sedan 1795 har människor kommit för att sälja, köpa och umgås. Även om utbudet förändrats och likriktats över tid innebär traditionen att byn hamnar på kartan. Viktigt i våra tidevarv, då man riskerar att marginaliseras och glömmas bort.

-Än är skolan kvar. Vi ligger för långt norrut i kommunen, resonerar Björn Ericsson från Holmsjö hembygdsförening.

Utan intäkterna från vår- och höstmarknaderna skulle man inte kunna driva kaffestugan på Hembygdsön, ej heller ha en belyst julgran i byn eller fira valborg med stort fyrverkeri. Trots allmänt dystra prognoser för landsbygden är man hoppfull i vackra Holmsjö. Byn står högt i kurs.

-Vi har inflyttning av barnfamiljer och det byggs nya hus. Det här är en framtidsbygd, säger en optimistisk Björn Ericsson.

Inte ens trafiksituationen på riksvägen ses som ett problem, varken av Holmsjöborna eller polisen. Det är självmarkerande. Är det kö kör man inte så fort genom byn.

-Det är värre i vanliga fall, säger Björn Ericsson som välkomnar en hastighetssänkning.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.