1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Högre makt vill stoppa pastorn

Församlingen i Karlskrona vill kameraövervaka Pingstkyrkan.
Men justitiekanslern, JK, tänker stoppa planerna.
Att filma nattvardsfirare och sångkörer anses integritetskränkande.
Karlskrona • Publicerad 14 april 2005

Pastor Ulf Sundkvist i Karlskrona nåddes i går av beskedet att JK överklagat länsstyrelsens beslut om att tillåta en fast monterad kamera i Pingstkyrkan.

Han är förvånad över JK:s initiativ.

-Har de inget annat att ägna sig åt? Det här är en enkel fråga och handlar bara om att möjliggöra bildöverföring från gudstjänstlokalen till foajÈn.

Hjälpa vaktmästaren

Orsaken till att Pingstkyrkan vill övervaka sina gudstjänster i Karlskrona är följande:

På söndagarna är församlingens frivillige vaktmästare placerad i foajen. Där tar han emot kyrkans besökare samtidigt som han håller ett öga på besökarnas kläder och eventuella värdeföremål.

Vaktmästaren har dock ingen möjlighet att följa gudstjänsten i dag eftersom gudstjänstlokalen ligger på ett annat våningsplan.

-Därför vill vi skapa en bild- och ljudöverföring till vaktmästarens plats. Vår avsikt har aldrig varit att arkivera det filmade materialet eller att övervaka och kommentera enskilda besökare, förklarar Ulf Sundkvist.

JK överklagar

I mars i år sa länsstyrelsen ja till Pingstkyrkans ansökan.

Församlingsmedlem-

marna trodde då att saken var avgjord.

Men nu har JK granskat beslutet och valt att överklaga till länsrätten.

I yrkandet skrivs bland annat att den tänkta kameraövervakningen berör nästan hela området framför kyrkläktaren och att det därför finns en risk att personer, också sådana som inte är anställda i församlingen, övervakas.

Därmed finns en risk för integritetskränkning, menar JK och skriver:

"Som några av flera tänkbara exempel kan nämnas personer som träder fram för att ta nattvarden, körmedlemmar och deltagare i dop- och begravningsceremonier."

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.