1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Högre hyra för flyktingar

I Kungsmarken kräver Karlskronahem högre hyra av flyktingar än av andra hyresgäster.
Det kommunala bostadsbolaget vill också ha bort en stor del av flyktingarna från området.
Därför har avtalet med Migrationsverket sagts upp.
Karlskrona • Publicerad 27 september 2001

Närmare 400 flyktingar bor i dag på flyktingförläggningen i Kungsmarken, som omfattar 110 av Karlskronahems lägenheter.

Det kommunala bostadsbolaget anser nu att koncentrationen av flyktingar är för stor och att de sliter för hårt på lägenheterna.

- Vi säger upp avtalet för omförhandling. Vi har i dag vanliga hyreskontrakt med Migrationsverket, men vill istället ha blockavtal för samtliga hyreslägenheter, säger Ingrid Ljungqvist, VD på Karlskronahem.

Större ansvar

I ett blockavtal kan Karlskronahem skriva in klausuler om att Migrationsverket ska ta ett större ansvar för underhåll och reparationer av lägenheter och trapphus.

- Jag bedömer att det är en onormal förslitning i lägenheterna som innebär stora kostnader för oss.

Höja hyran

Bostadsbolaget vill höja hyran. Men hur stor höjning som är aktuell vill inte Ingrid Ljungqvist berätta. Uppsägningstiden av avtalet är nio månader från den 1 oktober och man har ännu inte påbörjat en förhandling med Migrationsverket.

Men i de kommande förhandlingarna har Ingrid Ljungqvist också målsättningen att minska antalet lägenheter som hyrs ut till flyktingar. Hon hänvisar till Karlskrona kommuns mångfaldsprogram för integration, där det slås fast att flyktingar inte ska koncentreras till Kungsmarken utan spridas till olika kommundelar.

- Vi vill inte ha bort flyktingförläggningen från Kungsmarken, men jag tror att det är bra för området om den blir i lite mindre skala. I exempelvis Ronneby och Karlshamn har man kanske 10-15 lägenheter på samma ställe, och där fungerar det enligt Migrationsverket betydligt bättre, säger Ingrid Ljungqvist.

Bostadsbrist

Problemet är att det råder bostadsbrist i Karlskrona, och de enda lediga lägenheter som går att uppbringa finns i Kungsmarken.

Ingrid Ljungqvist förväntar sig dock att kommunen hjälper till att lösa problemet med flyktingplaceringen.

Privata hyresvärdar

Hon hade också gärna sett att de privata hyresvärdarna dragit sitt strå till stacken, men där har intresset hittills varit svalt.

När kommunen tidigare i år bjöd in samtliga hyresvärdar till en diskussion om flyktingintegration dök bara en privat hyresvärd upp.

BLT har förgäves sökt Eva Zimmermann, enhetschef på Migrationsverket i Blekinge, för en kommentar.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.