GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

”De mest förorenade delarna kan spärras av”

Blyhalten i marken på Basareholmen är 50 gånger högre än tillåtet.
Det ruckar inte kommunens planer på att lansera ön som en kulturholme.
– De mest förorenade delarna kan spärras av, säger Hans Juhlin, stadsarkitekt.
KARLSKRONA • Publicerad 8 maj 2018
Från slutet av 1700-talet tillverkade försvarsmakten krut och laddade ammunition på Basareholmen.
Från slutet av 1700-talet tillverkade försvarsmakten krut och laddade ammunition på Basareholmen.Foto: Markus Boberg

Halterna av bly blev kända förra veckan när den miljörapport som Statens Fastighetsverk beställt blev klar. Detta var P4 Blekinge först med att rapportera om. Rapporten visar inte bara på höga halter av bly utan även av arsenik, barium, kadmium, koppar, zink och kvicksilver.

– Vi har precis fått rapporten, nu behöver vi ta ställning till vilka regler som ska gälla för att vi ska kunna fullfölja planerna, säger Hans Juhlin, stadsarkitekt.

Planerna handlar om att redan kring midsommar öppna Basareholmen som tillsammans med närliggande öarna Mjölnareholmen och Koholmen ska bli framtida kulturholmar. I sommar trafikerar en ny skärgårdslinje med hop-on-hop-off-båtar öarna. På Mjölnareholmen görs en upprustning, bland annat dras kommunalt vatten och avlopp till ön som också förses med toalett och kafé.

Projektet har sin början i sommar men sträcker sig sedan över många år framöver.

Enligt Hans Juhlin kommer Basareholmen att kunna användas som besöksmål i sommar.

– Vi visste att det fanns föroreningar, nu får vi noga gå igenom i vilken omfattning och på vilka platser. De mest förorenade delarna kan spärras av.

Exakt hur allmänheten ges tillträde till de delar som anses som riskfria att besöka är ännu inte bestämt.

– Det kan bli i form av guidade visningar, säger Hans Juhlin.

Det gröna området anses som ”fritt område”: Ytor på ön som inte innebär några oacceptabla risker att vistas i för barn och vuxna.Det bruna området har restriktioner: Ytor som kan innebära risker för små barn och därför endast bör beträdas på de stigar/vägar som anvisas. Det röda området är avstängt område: Ytor med mycket höga föroreningshalter där även vuxna endast bör vistas med försiktighet.
Det gröna området anses som ”fritt område”: Ytor på ön som inte innebär några oacceptabla risker att vistas i för barn och vuxna.Det bruna området har restriktioner: Ytor som kan innebära risker för små barn och därför endast bör beträdas på de stigar/vägar som anvisas. Det röda området är avstängt område: Ytor med mycket höga föroreningshalter där även vuxna endast bör vistas med försiktighet.Foto: WSP Environmental Sverige

Annelie HenryssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.