1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

HMS Carlskrona åter i Adenviken

HMS Carlskrona går i morgon åter in i Adenviken för att förebygga piratverksamhet. Fartyget har under en tid haft uppehåll för att bland annat byta personal.
Karlskrona • Publicerad 13 september 2010

Sedan i våras har det svenska örlogsfartyget varit i Adenviken för att eskortera transporter med förnödenheter till behövande i Somalia.

Den svenska styrkan har under några veckor legat förtöjd i Djibouti för personalbyte och materielunderhåll. Den 14 september går fartyget åter ut i Adenviken för att förebygga piratverksamhet. Tidigare var HMS Carlskrona Force head quarter (FHQ) men denna gång ska fartyget vara patrullfartyg. Beslutet att fartyget ska fortsätta i operation Atalanta är fattat på politisk nivå.

Försvarsmaktens närvaro i Adenviken har syftet att skydda civila fartyg och FN:s transporter mot piratangrepp. Piratverksamheten det senaste året har ökat med nästan 150 procent, däremot har antalet lyckade kapningar minskat med en fjärdedel.

Under helgen har fartyget haft skarpa stridsövningar för att öva den nya besättningen och kontrollera att systemen fungerar. Ombord tjänstgör ungefär 120 svenskar. Styrkan ska vara i området fram till mitten av november.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.