1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

John Linds liv är just nu föremål för en utställning på Blekinge Museum.
I går var det 125 år sedan den för många, okände världsartisten föddes. Därför hedrades hans minne med en kransnedläggning.
Karlskrona • Publicerad 18 januari 2002

KARLSKRONA

Dragshow var på modet redan under det tidiga 1900-talet. Fast inte i Sverige, därför valde blekingefödde John Lind att lämna landet för ett liv i USA, Kanada och Sydafrika. Där fick han spelrum för sin passion - att imitera det motsatta könet i olika teaterformer.

Föddes i hemlighet

Blekinge Museum och Föreningen Gamla Carlscrona valde i går att hedra hans födelse och minne med en kransnedläggning. En födelse som skedde i hemlighet i Visselfjärda då det var en mindre skandal att han blivit till.

- Han starade sitt liv i skymundan eftersom hans mor mamsell Lydia Lindström inte ville uppge faderns namn. Men sedan blev hans liv ett liv i rampljuset, sade Tullan Gunér, museichef på Blekinge Museum.

Första scenen i vedboden

Sitt första framträdande hade han som ung pojke i en vedbod vid Arklimästaregatan. Där klädde han ut sig och spelade teater med andra barn. Snart blev Karlskrona för litet och vid arton års ålder flyttade han till Stockholm. Där fick han sitt genombrott vilket gav mod och kraft att prova vingarna i resten av världen. Vilket han gjorde under tjugotalet år.

Flyttade hem igen

- John Lind förtjänar en permanent utställning men det är kanske inte möjligt i nuläget. Det är viktigt att hans liv och framgång lever vidare till en yngre generation, sade Jan-Eric Jansson, från Föreningen Gamla Carlscrona.

När karriären dalade valde han 1924 att återvända till Karlskrona tillsammans med sin ryska fru, Stephanié. De levde på Sparrensgatan 10 fram till John Linds död 1940.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.