1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hasim fick sin dröm krossad

BLT har tidigare berättat om Hasim Besic, 37 år, en av de som nu fått sina polisdrömmar krossade. Han blev klar med sina studier på Litorina folkhögskola och sökte till polishögskolan. Men fick i somras beskedet att han inte är behörig att söka.
Karlskrona • Publicerad 29 september 2014
Krossad dröm. Hasim Besic är en av de elever som fått sin dröm att bli polis krossad av de nya antagningsreglerna.
Krossad dröm. Hasim Besic är en av de elever som fått sin dröm att bli polis krossad av de nya antagningsreglerna.Foto: Patric Söderström

Hasim Besic trodde att han gjort allt rätt. Han hade medvetet valt folkhögskola framför komvux men också kontrollerat att det skulle ge samma behörighet.

Men inför det här läsåret ändrade Rikspolisstyrelsen antagningssystemet och motiverar uteslutningen av folkhögskoleelever med att det inte går att ha olika kvotgrupper vid antagningen. Folkhögskolorna utfärdar omdömen och inte betyg och det är det som enligt Rikspolisstyrelsen gör det svårt att jämföra de olika grupperna.

Problemet var bara att Rikspolisstyrelsen glömde att informera folkhögskolorna om regeländringen. Därför har eleverna inte fått veta detta förrän de i juli fick besked att de inte var behöriga att söka.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.