1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hård kritik mot polisens insats vid rånet

När försvarsadvokaterna gjorde sina slutanföranden vid rättegången riktades hård kritik mot polisens insats vid rånet.
- I det här fallet har polisen kapitalt misslyckats, sa 27-åringens advokat, Gunnar Falk.
Karlskrona • Publicerad 16 oktober 2003

Framför allt 29-åringens advokat Tomas Rothpfeffer och Gunnar Falk framförde kritik mot polisinsatsen. Den senare inledde med att förklara att det han tänkte säga var obehagliga synpunkter som kunde kännas rent av obehagliga.

- Polisen skulle förebygga och förhindra. Det som hände visar att det inte lyckades. I det här fallet har polisen kapitalt misslyckats, sa han vid sitt slutanförande.

Han pekade på att det var många spaningspoliser på plats i Blekinge. Likaså var det poliser från piketgruppen i Malmö på plats eftersom mycket tydde på att något var på väg att hända.

- Man undrar om det funnits fler människor än polis, väktare och rånare ute den där kvällen. I strid med given instruktion, att ta rånarna innan eller efter rånet, blev det ett ingripande under pågående rån, sa Gunnar Falk.

- En av väktarna utsattes därför för livsfara när polisen sköt mot banken. Vilken fara de boende i Bräkne-Hoby utsattes för kan jag inte svara på. Varför gick det så fel?

Tomas Rothpfeffer lade också stort ansvar för händelseutvecklingen på polisen. Han menar att polisen inte hade koll på rånarna. Dessutom visste inte piketstyrkan var banken låg.

- Man kan fråga sig vem som trappade upp nivån. Det går inte att avgöra vem som inledde skottlossningen, sa han och poängterade att polisens varningsskott blev den utlösande faktorn för skottlossningen då rånaren som sköt mot polisen dödades.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.