1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hård fajt uteblev trots handskarna

Först inträffade en olycka. Sedan dränkte Marinens musikkår politikernas argument. Trots boxningshandskar uteblev den hårda debatten mellan Bernth Johnson (s) och Gustav Nilsson (m).
Karlskrona • Publicerad 9 september 2006

Politikerna på Klaipedaplatsen i Karlskrona singlade slant om vem som skulle inleda den landstingspolitiska debatten som redan var en halvtimme försenad.

Den politiska duellen hade krockat med musikkårens uppvisning. Efter förhandlingar slutade det med att musikkåren fick spela först på torget.

Ramlat på gatstenen När debatten väl skulle dra igång och oppositionsrådet Gustav Nilsson gjorde sig redo för att börja ropade landstingsrådet Bernth Johnson: Det har hänt en olycka.

En förbipasserande hade ramlat på gatstenen och fick hjälpas upp från marken till en stol. Efter det några minuter korta avbrottet började den politiska duellen.

Gustav Nilsson inledde med att utlova att alliansen ska förbättra tillgängligheten i sjukvården. Han pekade på att socialdemokraterna inte klarade vårdgarantin på flera områden, däribland inom ortopedin.

- Vårdköer innebär mänskligt lidande, säger Gustav Nilsson.

Dränkt av instrument Längre än så hann han inte. Hans argument dränktes av Marinens musikkår som efter uppvisningen på torget kom spelande med sina blåsinstrument på Ronnebygatan.

När musiken tonade bort återkom Gustav Nilsson och lovade att alliansen ska införa en patienträttighetslag.

Bernth Johnson inledde med att anklaga moderaterna för att ge vissa människor gräddfiler i vården. Sedan höll han med om att tillgängligheten måste bli bättre. Socialdemokraternas förslag för att råda bot på problemet är att anställa fler läkare och införa kvällsöppet på vårdcentraler.

- Vi ska inte glömma bort att vi i många mätningar fått höga betyg vilket är ett tecken på att sjukvården i Blekinge är bra, säger Bernth Johnson.

Sjukhuset i fokus Stora delar av debatten kom att handla om moderaternas vilja att lägga ut delar av sjukhusets verksamhet på entreprenad. Och om diskussionerna på riksplanet om universitetssjukhusens huvudmannaskap.

- Om vi säljer ut våra riksjuveler och de kommer ut på börsen. Hur ska vi då kunna få tillbaka dem? Den politiken avvisar vi, säger Bernth Johnson.

Gustav Nilsson kontrade med att påpeka socialdemokraternas dubbelmoral i frågan. Landstinget Blekinge har ett avtal med börsnoterade Capio som driver en läkarstation i Ronneby.

- Det är intressant att ett börsnoterat företag kan driva en vårdcentral, men inte ett sjukhus. Kanske är det antalet tegelstenar eller storleken på huset som avgör.

Den politiska duellen lockade omkring 60 personer.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.