1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Här vill USA utbilda officerare

Amerikanska marinkåren vill skicka ubåtsbesättningar till försvarets dyktank i Karlskrona för att utbilda dem i fri uppstigning.
USA vill utbilda 300 ubåtsofficerare per år fram till 2006.
Karlskrona • Publicerad 29 april 2003

- Initialt har vi ställt oss positiva till att ta emot 40 personer under två veckor i höst. Fler mäktar vi inte med att utbilda. Trycket på vår verksamhet är hårt, säger dykskolans chef Lars Pettersson i Karlskrona.

Dyktanken, i vilken man övar fri uppstigning, i Karlskrona är 21 meter djup och en av få i världen.

Förutom i Sverige finns liknande utbildningsresuser i Europa i Norge, Tyskland, England och Turkiet.

Öva i dyktanken

Flera nationer runt om i världen har på senare år vänt sig till Karlskrona för att få öva i dyktanken. Den svenska ubåtsräddningsutbildningen har nämligen mycket gott rykte.

Från och med i år övar bland annat tyska varvsjätten HDW, Howaldtswerke Deutsche Werft, personal som ingår i varvets provtursbesättningar för nybyggda ubåtar, i dyktanken. Dessutom övar dykare från de baltiska länderna regelbundet i Karlskrona.

Personalen på dyktanken i Karlskrona är mycket glad över det stora intresse som finns kring deras resuser.

- Det sporrar oss, men samtidigt kan vi inte ta på oss allt för mycket jobb. Det svenska behovet av utbildad personal i fri uppstigning måste gå i första hand, säger Lars Pettersson.

Fri uppstigning

Besättningarna ombord på de amerikanska ubåtarna har tidigare inte fått någon riktig utbildning i fri uppstigning. Skälet har varit att det inte går att ta sig upp för egen hand från en ubåt som ligger sjunken på flera tusen meters djup.

- Nu har man kommit på att en ubåt faktiskt kan kollidera och skadas så att besättningen snabbt måste lämna fartyget även när det går i ytläge.

Amerikanska marinkåren väntas inom kort att fatta ett definitivt beslut om att skicka de första besättningarna till Karlskrona.

Hur mycket de får betala för utbildningen är oklart. Enligt uppgift kommer prislappen dock att sättas så att det blir ett litet överskott till svenska försvaret.

Även Island har visat sig intresserat av att köpa utbildningar av dyktanken.

- Då handlar det den isländska räddningstjänsten som vill utbilda ett 20-tal personer i fri uppstigning, säger Lars Pettersson.

Lars-Göran Enarsson

lars-goran.enarsson@blt.se

0455-772 02

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.