Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här tas prover på misstänkt coronavirus varje dag

Redan i dörren möts besökarna av en informationsskylt om coronaviruset: ”Gå inte in och sätt dig i väntrummet”.
– Vi följer ett strikt system för att undvika att våra andra patienter smittas.
BLT följer med sjuksköterskan Carina Thålin in till provtagningen.
Blekinge • Publicerad 3 mars 2020
Sjuksköterskan Carina Thålin har tagit på sig skyddsutrustningen som krävs inför varje provtagning av misstänkt coronasmitta.
Sjuksköterskan Carina Thålin har tagit på sig skyddsutrustningen som krävs inför varje provtagning av misstänkt coronasmitta.Foto: Staffan Lindbom

Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning i Sverige från låg till måttlig. Det meddelade generaldirektör Johan Carlson på måndagen.

Annons

I Blekinge är det infektionskliniken vid Blekingesjukhuset i Karlskrona som tar hand om allt som rör coronaviruset. Men personer som misstänker att de är smittade kan inte bara gå hit och knacka på.

– Absolut inte. Alla måste ringa först, antingen till oss eller till sjukvårdsupplysningen, säger sjuksköterskan Carina Thålin på infektionskliniken.

Om den som ringer har varit i något av de drabbade områden som i dag är, Kinas fastland, Iran, Sydkorea och vissa delar av Italien och har snuva, feber eller hosta. Då blir det tid för en provtagning.

Rummet där sjukvårdpersonalen ska ta proverna är helt kalt.
Rummet där sjukvårdpersonalen ska ta proverna är helt kalt.Foto: Staffan Lindbom

– Vi ber personen att komma i egen bil. De som ska in för provtagning får inte åka buss eller taxi. Vi vill att de ska hålla sig så isolerade som möjligt. Det handlar om att minska risken för smittspridning, säger Carina Thålin

Det tas prover på misstänkt coronasmitta varje dag vid kliniken, men än så länge har inga smittade fall dokumenterats i Blekinge.

I dag tas proverna i ett speciellt provtagningsrum. Inför varje patient har rummet städats och vädrats. Det ska sedan stå tomt i en timme innan nästa person tas in för provtagning.

– Så länge vi bara har få provtagningar fungerar det bra. Men om antalet ökar kan vi ta det provisoriska tältet i bruk eller börja jobba med direkt provtagning på folk i deras bilar på parkeringen, säger Charlotte Augustzén, avdelningsföreståndare på infektionskliniken.

Proverna tas i personens näsa.
Proverna tas i personens näsa.Foto: Staffan Lindbom

När personen har kommit in i det speciella provtagningsrummet börjar en längre procedur för sjuksköterskan Carina Thålin.

– Jag måste sätta upp håret, ta på en heltäckande skyddsutrustning i plast, skyddsglasögon, handskar och ett munskydd med ventil innan jag lämnar slussen och går in i rummet.

Provet tas med en lång sticka med en borste i patientens näsa och läggs i ett sterilt rör med en vätska. Röret spritas och skickas till ett speciallaboratorium i Lund.

Annons

– Om patienten är sjuk när den kommer hit tar vi ett blodprov för att utesluta andra eventuella infektioner. Men reglerna kring skyddsåtgärderna är de samma, säger Carina Thålin.

Vad gäller för de personer som tror de kan vara smittade innan de får svar på provet?

– De ska hålla sig hemma. Inte gå ut på staden, inte åka buss eller gå i affären, eller till jobbet. Så länge de kan vara potentiella smittbärare är det isolering som gäller. Och det ger vi personen besked om, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.Foto: Staffan Lindbom

Om provsvaret visar coronasmitta. vad händer då?

– Om patienten har lindriga besvär är det fortsatt isolering i hemmet. Vi kommer att ha daglig telefonkontakt med patienten för att följa upp hur han eller hon mår. Om patienten blir sjuk är det inläggning som gäller.

Vad har kliniken för beredskap om flera personer blir sjuka och måste läggas in?

– Vi har 20 rum på kliniken som kan tas i bruk. Men det räcker inte med att ha platser, vi måste ha personal också. Det har vi inte i dagsläget, så om det uppstår en situation med behov av flera inläggningar blir det en prioriteringsfråga för hela sjukhuset, säger Charlotte Augustzén.

Personalen på infektionskliniken samlas en gång dagligen med smittskyddet för att hålla sig uppdaterade om coronoutvecklingen. Även sjukhusets säkerhetschef Stefan Österström är delaktig i planeringen inför en eventuell smitta i Blekinge.

– Vi har god kapacitet för att klara enstaka fall och det är den beräkning vi tror kan bli aktuell hos oss, säger han.

bild 1/8
Fakta

Smittskyddsläkaren om smittspridning

Om en person i Blekinge konstateras vara smittat med coronaviruset gäller följande:

• Smittspårning. ”Att kartlägga personens rörelser och vilka andra personer den smittade varit i kontakt med”.

• En smittat person ska hålla sig isolerat hemma tills personen är friskförklarad. ”Det kan ta upp till flera veckor”.

• Ny provtagning för att bli friskförklarad.

• Hela familjen bör hålla sig hemma om det finns en som är drabbad.

• Flera arbetsplatser har infört regler om karanän för anställda som varit i områden med dokumenterad coronasmitta.

Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons