1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Här lagas de äldres lunch

Säger politikerna i Karlskrona ja till kyld mat i december kan det bli Samhall i Lund som får uppdraget att leverera.
20 mil från Karlskrona arbetar ett 40-tal personer med att producera 13 000 portioner lunch i veckan. Sedan skickas maten i väg med kylbilar.
Karlskrona • Publicerad 27 oktober 2003

BLT har besökt Samhalls storkök, som ligger i ett industriområde strax utanför Lund.

I ganska små lokaler arbetar ett 40-tal personer med att tillaga luncher som sedan transporteras med bil till äldre i flera syd- och mellansvenska kommuner.

Varje vecka produceras drygt 13 000 portioner mat i köket.

- Vi växer och kommer att lägga över en del av vår produktion till ett kök närmare Göteborg, säger enhetschef Helen Frennemark-Hållö.

Löpande band

När BLT besöker storköket råder full aktivitet i lokalerna. Maten görs enligt löpandebandsprincipen och ett tiotal rätter står på menyn. Maten tillagas, vägs upp, portioneras, kyls ned och förpackas innan den sätts in i kylrum. Sedan väntar packning och biltransport.

- Varje vecka får alla med kyld mat välja bland tio olika rätter. Hela veckans mat levereras en gång i veckan, säger Helen Frennemark-Hållö.

Vill någon äta samma rätt flera gånger i veckan går det alldeles utmärkt.

Maten levereras nedkyld och ska sedan värmas i vanlig ugn eller mikrovågsugn. Hållbarheten är tolv dagar i kylskåp.

Helen Frennemark-Hållö är väl medveten om diskussionen som just nu förs i Karlskrona.

- Jag känner igen debatten från andra ställen. Det har funnits oro inför hur det ska bli med kyld mat. Men när vi väl börjat leverera är folk nöjda. Så är det faktiskt.

Basen i menyn är svensk husmanskost och allt kött är svenskt.

- Vi eftersträvar att köpa svenska varor, även om en del livsmedel kommer från andra länder, säger Helen Frennemark-Hållö.

Svårt med potatis

Hon sticker inte under stol med att potatisen är den ingrediens som vållar mest bekymmer.

- Vi köper den nästan färdigkokt och sedan ska den bli helt färdig i ugnen. Det fungerar bra, men potatis är potatis. Den blir inte jättegod alltid, säger hon.

Grönsaker medföljer måltiderna.

- Men eftersom det inte går att bevara färska grönsaker i förpackningarna blir det kokta grönsaker. Färsk sallad, bröd och måltidsdryck ingår inte heller, säger Helen Frennemark-Hållö.

Hon ser många fördelar med den kylda maten jämfört med den varma mat som levereras i Karlskrona i dag.

- Vi erbjuder tio rätter att välja mellan varje vecka och man behöver inte passa några tider. Den som har kyld mat kan äta när det passar.

Ser du några nackdelar med kyld mat till äldre?

- Ja. De äldre mister kontakten med de inom hemtjänsten som levererar den varma maten dagligen, säger Helen Frennemark-Hållö. Och så klarar vi inte att servera lutfisk. Vi har försökt, men det blir bara vatten efter uppvärmning.

Hur håller sig maten färsk så länge?

- Direkt efter tillagning kyls maten ned och innan portionen plastas in sugs luften i förpackningen ut och ersätts med livsmedelsgas, som gör att rätten håller sig i kylen.

Vad är livsmedelsgas?

- Enkelt uttryckt är det luft utan syre, säger Helen Frennemark-Hållö.

Några problem med att få specialkost finns inte.

- Nästan alla vanliga rätter vi gör kan ätas av diabetiker, med vissa undantag. Annars gör vi specialmat med lite socker, vi gör purémat för dem som måste ha det och mat för allergiker, säger köksmästare Sven Wahlbeck.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.