1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Här byggs ny bilprovning

Finsk bilprovning är på väg att bryta mark i Blekinge. Det är redan klart med bygget av en ny anläggning i Karlskrona. Ytterligare en plats ska hittas i kommunen – liksom västerut i länet.
Karlskrona • Publicerad 21 maj 2014
Finsk bilprovning. Här på grönytan ska den nya bilprovningen byggas, den gamla tvätthallen till vänster är nedlagd, en ny ska byggas intill och verkstads­byggnaden till höger i bakgrunden rustas upp för nya företag. Marcus Johansson på Carspect och Peter Sareklint, Exilente, är hoppfulla.
Finsk bilprovning. Här på grönytan ska den nya bilprovningen byggas, den gamla tvätthallen till vänster är nedlagd, en ny ska byggas intill och verkstads­byggnaden till höger i bakgrunden rustas upp för nya företag. Marcus Johansson på Carspect och Peter Sareklint, Exilente, är hoppfulla.Foto: Bengt Pettersson

– Det blir den första nybyggda bilprovningen efter monopolet, säger Marcus Johansson på företaget Carspect.

Det har länge varit en vit fläck, området nordväst om motellet längs Ronneby­vägen ut från Karlskrona. Bredvid Preems automatstation och en övergiven tvätthall och gammal verkstadslokal ska det snart hända saker.

Företagarna Victor Midenhag och Peter Sareklint från Karlskrona har genom sitt fastighetsbolag Exilente Sweden AB köpt mark på platsen.

Tanken är att bygga en bilprovningshall jämte en annan företags­lokal, en ny tvätthall och få i ordning den gamla ­befintliga verkstadslokalen. Investeringar på runt ­elva miljoner kronor.

Förutom bilprovningen, företaget Carspect med 400 bilprovningsanläggningar i fem länder, pågår förhandlingar med två andra företag med anknytning till bilbranschen.

Det finskägda företaget ska ta upp konkurrensen med den befintliga anläggningen i Karlskrona.

– Vi tror att vi kan hitta kunder. Det handlar framför allt om tillgänglighet, både geografiskt och i tid. Med två anläggningar kan vi alternera mellan öppet på dag– och kvällstid, säger Marcus Johansson som är regionchef på Carspect.

Företaget ägs av finska bilprovningen som hade monopol på att kontrollera bilar fram till 1994. I dag har den 40 procent av marknaden i Finland.

Här i Sverige upphörde den traditionella bilprovningen 2010 och det blev öppet för vem som helst att öppna en anläggning.

I Karlskrona ska inledningsvis 2–3 personer nyanställas. Inom ett år räknar ledningen med 5–6 personer på plats.

De lokala entreprenörerna, Victor Midenhag och Peter Sareklint, har varit i bilbranschen i 17 år och marscherar på i rask takt med nya investeringar. Också den som bäddar för en andra bilprovning i Karlskrona.

Deras fastighetsbolag är moderbolag bland flera ­företag, Mekonomen med intilliggande biltvätt, Auto–mek, Pantbanken och skylt–företaget LED teknik.

– Det här blir en skjuts framåt med ett helhetsgrepp för hela området, ­säger Peter Sareklint optimistiskt.

Bilprovning

Fram till 2010 hade statliga Svensk Bilprovning monopol på att utföra bilbesiktningar i landet. Med avregleringen fick vem som helst möjligheten att öppna en anläggning - givetvis styrt av bestämda regler.

I början var det trögt med nyetableringar och statliga Bilprovningen som hade övervägande flest stationer i landet (200 mot 13 privata år 2011) delades upp i geografiska områden, för utförsäljning av en större del av stationerna.

I dagsläget finns 355 bilprovningsstationer i Sverige, från Trelleborg i söder till Karesuando i norr.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.