1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Europolitans utvidgning på Gräsvik i Karlskrona går vidare. Företaget har sprängt ett rum ned i berggrunden där ett högteknologiskt laboratorium ska inrymmas.
Sprängandet har retat vissa av Bergåsaborna. BLT har träffat två bekymrade familjer..
Stig Larsons hus spricker.
250 meter bort spränger Europolitan i den berggrund som huset står på.
- Ord kommer att stå mot ord, säger Stig Larson.
Karlskrona • Publicerad 31 oktober 2001

Fasaden på Stig Larsons 40-talshus på Bergåsa har börjat visa sprickor. Några är tunna och fina och andra så stora att delar av putsen fallit av. I tre av husets fyra hörn syns sprickor och på rökstocken inomhus och i källartaket är det likadant.

Stig Larson själv säger att sprickorna började dyka upp för fem år sedan. Då hade Europolitan utfört sprängningar i området under en tioårsperiod.

Men sambandet är svårbevisat.

Bor utanför kollgränsen

Stig Larson bor utanför den gräns där sprängföretaget Nitro consult besiktade husen inför sprängningarna och kan därmed inte visa att sprickorna uppstått efter sprängningarna.

- Några av sprickorna är naturliga och uppkom 1975. Men där de nya sitter ser det ut som om en lastbil drämt in. Det är klart att Europolitan kan säga att de är oskyldiga. Men jag anser att jag är lika trovärdig som de är, säger Stig Larson.

På begäran fick han två mätstationer utplacerade på tomten. Men han vet inte mer än att mätstationerna gav olika resultat, något som kan bero på att marken under villan består av hälften lera och hälften berggrund.

I början av september skickade han ett brev till Nitro consult och Europolitan där han begärde en oberoende besiktning av villan och att den provtryckning han har gjort av sin skorsten ska bekostas av de båda företagen.

Har inte fått svar

En och en halv månad senare har han ännu inte fått svar.

- Är allt okej så kan man svara på ett sådant här brev. Jag kan inte tolka tystnaden på annat sätt, säger Stig Larson.

På Europolitan beklagar man att brevet inte besvarats:

- Ett missförstånd mellan mig och Nitro consult har gjort att brevet inte besvarats och det har jag bett om ursäkt för i dag, säger Göran Johansson, ansvarig för fastigheter på Europolitan.

Göran Johansson konstaterar att orsaken till sprickorna är svårbedömda eftersom någon besiktning av Stig Larsons hus inte gjordes innan sprängningarna. Men helt kan det inte uteslutas.

- Berg- och jordgrund beter sig lite som den vill. Någon exakt vetenskap finns inte på hur marken påverkas, säger Göran Johansson.

Rapport om skador

I mitten av november kommer rapporten över vilka eventuella skador som uppstått av sprängningsarbetet. Redan nu vet man att enstaka skador upptäckts på Heimdalsvägen.

- Den första information jag fått visar att sprängningarna ligger under gränsvärdena där Stig Larson bor. Men slutrapporten avgör. Nu är det för tidigt att bestämma vad man ska göra åt problemet, säger Göran Johansson.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.