1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Handfatsflytt på sjukhuset oroar besökare

På grund av skadegörelse och stölder tog Blekingesjukhuset i Karlskrona tidigare i år bort handfaten inne på toaletterna vid huvudentrén. Besökarna får nu istället tvätta händerna utanför.
– Det känns ofräscht och kränkande, säger sjukhusbesökaren Lennart Dahl.
Karlskrona • Publicerad 10 juli 2013
På sjukhustoaletterna vid huvudentrén på Blekingesjukhuset finns nu bara handfat utanför toaletterna.
På sjukhustoaletterna vid huvudentrén på Blekingesjukhuset finns nu bara handfat utanför toaletterna.Foto: Patric Söderström

Vid årsskiftet togs handfaten inne på herr- och damtoaletterna bort i centralhallen på Blekingesjukhuset i Karlskrona. I stället placerades de i tvättrummet utanför toaletterna, vilket innebär att toalettbesökarna måste ta i dörrhandtaget till toaletten med otvättade händer för att komma ut till handfaten.

Lennart Dahl besöker sjukhuset minst en gång i månaden och han trodde först att handfaten inne på toaletterna bara skulle bytas ut. Men tiden gick och det sattes aldrig dit några nya. I stället fick besökarna tvätta händerna i rummet utanför, något som Lennart Dahl upplever är en stor smittorisk.

– Toaletterna är oerhört välbesökta och många människor tar därför dagligen i handtagen med otvättade händer. Att inte kunna tvätta sig direkt efter toalettbesöket känns både grisigt och hälsofarligt.

Tidigare var toaletterna enligt Lennart Dahl mycket fräscha, med handfat inne på toaletten och med möjligheten att dricka ett kallt glas vatten utanför. Nu finns inget av de här alternativen kvar och Lennart Dahl säger att om det är en fråga om besparingar så borde landstinget spara in på något annat.

– De letar kronor på fel ställen. Det är kränkande att människor inte kan tvätta händerna på direkten.

Per Johansson, förvaltningschef på landstingsservice, är den som tagit beslutet. Enligt honom handlar det inte om besparingar utan det är de upprepade stölderna och skadegörelsen inne på toaletterna som ligger bakom beslutet.

– Vi har under en längre tid haft upprepade problem med stölder av inredningen inne på toaletterna vid entrén. Det har tagits allt från tvålhållare till handfat och då stölderna bara ökade såg vi ingen annan utväg än att plocka bort handfaten.

Så man kan säga att ni prioriterat stöldrisken framför den ökade smittorisken?

– Ja men beslutet har godkänts av landstingets vårdhygiengrupp som anser att det inte finns någon risk för ökad smittspridning.

Planerar ni att göra liknande ombyggnader av de andra toaletterna på sjukhuset

- Nej inte i dagsläget. De andra toaletterna befinner sig inne på avdelningarna och klinikerna och där finns möjlighet till en helt annan uppsikt.

Ebba Thornéus
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.