1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han vill få industrin att upptäcka träet

Han bor i ett trähus. Spenderar fritiden i en snickarbod.
Han tillverkar gärna allehanda projekt i trä.
Nu ska arkitekten Fredrik von Platen få byggindustrin att tänka trä.
Karlskrona • Publicerad 3 maj 2003

- Trä är naturens plast, säger han.

Varje år avverkas omkring 70-72 miljoner kubikmeter skog i Sverige. Sågat virke har blivit en betydelsefull exportvara. Men nu strävar våra styrande politiker mot att virket ska förädlas till färdiga produkter inom landets gränser.

Syftet är att öka sysselsättningen och tjäna mer på en råvara vars tillväxt är högre än avverkningen.

Målet är att få byggindustrin att använda trä som byggmaterial. Få arkitekter och ingenjörer att tänka virke. Få sågverksindustrin att tänka produkter i stället för plankor.

- Byggindustrin är ett hinder. Den tänker inte trä trots att det är fullt möjligt att bygga höghus i trä i dag. Trä är ett ingenjörsmaterial och inget hobbymaterial, säger Fredrik von Platen, arkitekt och ställföreträdande generaldirektör på Boverket i Karlskrona.

Han är mannen som på uppdrag av regeringen och riksdagen ska öppna vägen för en ökad användning av trä som byggmaterial. Efter ett besök hemma hos Fredrik von Platen i Karlskrona verkar uppdraget fallit på rätt mans bord.

Kulturminnesskyddat

Han bor i ett smakfullt renoverat gammalt kulturminnesskyddat massivt trähus från 1791 på centrala Trossö. Huset på 360 kvadratmeter vars inredning inte helt oväntat är en revy av olika träslag är också försett med sju kakelugnar och två öppna spisar.

Lediga stunder spenderar Fredrik von Platen i brygghuset som är beläget på den stenlagda innergården och tjänar som en snickarbod. Där förverkligar han projekt som bland annat stolar och hyllor i allehanda träslag. Den holländske arkitekten Rietveld är en av förebilderna.

- Jag har flera av hans ritningar. Den kubistiska stilen tilltalar mig, säger Fredrik von Platen, som bland annat tillverkat stolen blue and red efter den kände holländske arkitektens ritningar.

Möjligt att använda trä

För närmare åtta år sedan hävdes reglerna från storbrändernas tid som förbjöd byggindustrin att bygga trähus som var högre än två våningar. Det är numera möjligt för byggherren att använda trä likväl som betong och stål vid stora byggnationer.

Fredrik von Platens uppgift är att förhandla fram en strategi med byggindustrin, trämekaniska industrin och högskolorna med siktet inställt på att främja byggandet i trä.

- Industrin är lite efterbliven. Sågverksindustrin tänker mest på plankor och inte på en produkt som kan användas vid byggande. Dessutom måste kontakten mellan byggindustrin och sågverksindustrin bli bättre, säger Fredrik von Platen.

Helt kvarter i trä

Växjö och Malmö är orter där det de senaste åren uppförts flervåningshus i trä. Vid Bo 01 i Malmö fanns ett halvt kvarter byggt i trä.

- Även om vi skulle använda dubbelt så mycket trä skulle det inte märkas i skogen. Det är viktigt att visa att vi kan bygga i trä. Det finns en gammal skräck för att elden kan ödelägga hus. Men brandförsvaret har gått framåt. Räddningskåren åker inte längre häst och vagn till brandplatsen.

Fredrik von Platen ska innan årets slut ha förhandlat fram en strategi för att få även omgivningen att tänka trä.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.