1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han prisas för sin lojalitet

Lantarbetaren Per Wester belönas för lång och trogen tjänst.
Här på gården har han arbetat sedan han var 15 år.
Karlskrona • Publicerad 5 april 2002

Flaggan vajar i topp hos familjen Olssons i Hallarum i Jämjö. På gården arbetar lantarbetaren Per Wester och den här dagen har han belönats av Hushållningssällskapet i Blekinge för sin skicklighet och för att han arbetat på samma ställe i 25 år.

I dag är han 40 år och började därmed på gården när han var 15 år.

- Det är inte många nu för tiden som arbetar kvar på samma ställe så länge. Men mina uppgifter är omväxlande och jag ska nog försöka köra på i 25 år till, säger Per Wester som i går fick mässingsljusstakar av Hushållningssällskapet för sin skicklighet som lantarbetare.

Vårbruket har inletts på gården och sådden började under annandag påsk. Och det är just plöjning som är Per Westers specialitet. I 15 år har han, efter vinst i distriktsmästerskapet i plöjning, ställt upp i SM i plöjning. Bästa placeringen fick han 1993 då han hamnade på en femte plats, annars brukar han hamna i mitten av startfältet på 25 lantarbetare.

Hur blir man en skicklig plöjare?

- Det gäller att plöja rakt. Plöjningen är den viktigaste jordbearbetningen, det är då man lägger grunden för hur skörden ska bli, säger Per Wester.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.