1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han lägger uniformen på hyllan

På polismotorcykel i 30 år och i uniform i totalt 45 år.
Den är en hedervärd tjänsteperiod som trafikpolischefen Ulf Fridvall har bakom sig.
Men nu ska frun, de fem döttrarna och de tretton barnbarnen få mer av tiden.
Karlskrona • Publicerad 24 september 2014
Trafikpolischef Ulf Fridvall.
Trafikpolischef Ulf Fridvall.Foto: Patric Söderström

Den 8 september 1969 tog Kallingegrabben steget in på polisutbildningen i Sollentuna. Via tjänster i Landskrona och Eslöv kom han hem till Blekinge igen 1980. Efter en kort tid i Bräkne-Hoby landade han till slut i Karlskrona, där han nu går i pension som poliskommissarie.

– När jag kom hit var alla mitt uppe i ubåtskrisen. Vi bodde i stort sett ute på Sturkö för att spana efter främmande ubåtar, minns han.

Ganska snart hamnade han hos trafikpolisen som skulle bli hans inriktning i alla år.

– Jag har alltid varit intresserad av trafik och inte minst den tunga lastbilstrafiken. Kanske inte så konstigt, min pappa hade ett åkeri i Ronneby, berättar Ulf Fridvall.

Åren på vägarna som motorcykelpolis, faktiskt ända fram till 2008 när han blev chef för trafikenheten, har förstås präglat honom.

Och visst har saker och ting ändrats.

– Förut var vi mer inriktad på att enbart hålla koll på trafiken. I dag ska vi jaga efter brott på ett helt sätt, leta efter sökta personer och kolla vad som finns i bilarna. Det har blivit tuffare.

Och Ulf Fridvall sticker inte under stol med att han inte är helt förtjust med fördelningen på sommaren. Trafikpolisen tas i anspråk för att fylla semesterluckor på andra håll, plockas ur den rena trafikövervakningen, och sätts in som utryckningspoliser.

– Det är egentligen på sommaren som vi behövs allra mest. Semestertrafiken trycker på och många som inte annars kör bil ger sig ut på vägarna. Kanske enda gången på året, konstaterar han, men har ingen riktig lösning.

– Möjligtvis blir det bättre när vi organiseras om till en enda myndighet nästa år.

Den stora förändringen på vägarna ser han annars med de gamla öststaternas medgång i EU (Europeiska Unionen).

– De svenska åkarna har tryckts tillbaka. En ny bild möter oss längs vägarna, med utländska lastbilsförare som bor på rastplatserna, många gånger i väntan på att få en last med sig hem.

Själv lägger han uniformen på hyllan på tisdag. Huset i Eringsboda tillsammans med hustrun Elisabeth, husvagnen, och de fem döttrarna som är utspridda från Lindås utanför Emmaboda till Australien, tar snart över helt.

Mats Blennow

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.