1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hade kameror utan tillstånd – kafé anmäls

En kaféägare i Karlskrona har satt upp övervakningskameror utan tillstånd.
En anonym person har anmält kafét till länsstyrelsen och Datainspektionen.
Men ägaren hävdar att kamerorna bara var attrapper.
Karlskrona • Publicerad 25 juli 2013
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

På kafét fanns två övervakningskameror. En som filmade kunderna vid kassan och en som enbart filmade de anställda i ett av personalutrymmena.

Efter ett tillsynsbesök från länsstyrelsen plockade kaféägaren ner kamerorna. Enligt Anna Johans-son, jurist på länsstyrelsen, hävdade ägaren att kamerorna inte spelade in.

– Han ville ha dem där eftersom de hanterar mycket pengar i lokalen och eftersom det varit problem med rån och dylikt i området. Så det handlade om en säkerhetsfråga för honom.

I samband med anmälan lämnade länsstyrelsen över en del av anmälan till Datainspektionen.

Sedan den nya Kamera-övervakningslagen infördes är det den myndig- heten som har tillsyns- ansvar för kameror som filmar i utrymmen som inte är offentliga. Datainspektionen ska alltså under- söka om ägaren begått något brott när han satte upp kameran som filmade i personalutrymmet.

Länsstyrelsen i Blekinge är dock nöjda med att ägaren tagit ner kameran i själva kafélokalen. Om han vill sätta upp den igen måste han skicka in en tillståndsansökan först.

Enligt Anna Johansson har ägaren haft dålig koll på reglerna för kamera-övervakning.

– Och sen kostar det en del att ansöka. Det är nog därför det sitter så många olagliga kameror uppe.

Christian Lagebrant
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.