Habiliteringens patienter får ingen hjälp av dietister
Till Blekingesjukhusets habiliteringsmottagningar kommer barn och vuxna med funktionshinder. Där utreds och behandlas bland annat personer med utvecklingsstörning, olika rörelsehinder samt autism.
Eftersom en del av patienterna inte kan äta själva får de i sig näring med hjälp av sondmatning och behöver då dietisternas kompetens för att få i sig rätt mängd. Men det finns bara sex dietister inom hela landstinget och tiden räcker inte till för alla patienter.
– Barn med exempelvis muskelskador har ofta svårt att svälja och behöver specialkost med rätt energimängd. Våra patienter bör ha tillgång till landstingets dietister, säger Maj-Lis Olsson, verksamhetschef för habiliteringen.
Habiliteringen har tidigare fått hjälp av dietister genom medicinkliniken, men denna möjlighet har i stort sett upphört. Få dietister innebär hårda prioriteringar och habiliteringens patienter får vänta länge innan de får hjälp.
– De är redan begränsade genom sin funktionsnedsättning. Om de inte får i sig tillräckligt med energi kan de inte använda sina förmågor fullt ut och blir trötta och orkeslösa. Hjärnan fungerar helt enkelt sämre, säger Maj-Lis Olsson.
Låg vikt hänger ofta ihop med funktionsnedsättning. Barn med exempelvis grav cerebral pares (CP) gör av med mycket energi och behöver extra energirik mat.
– Anhöriga kan inte näringsberäkna kosten, till det krävs en dietist.
Tina Möller är förvaltningschef för habiliteringen. Hon anser att det behövs fler dietister för att deras patienter ska få det stöd de behöver inom rimlig tid.
– Jag upplever att våra patienter inte prioriteras och det innebär ett stort lidande för de här människorna.
Eftertraktad yrkesgrupp
Dietisterna är en yrkesgrupp som behövs på fler områden i dag än för ett par år sedan. Förutom att arbeta mot specifika diagnosgrupper jobbar de även med det förebyggande folkhälsoarbetet och ytterligare en dietist ska anställas med inriktning mot förbättrade levnadsvillkor.
Landstingsdirektör Peter Lilja menar att läget är bekymmersamt.
- Det är jättebra att vi har fått en tjänst till, men utmaningen kvarstår. Vi behöver dietister både i det förebyggande arbetet och med de patientgrupper som måste ha akut hjälp. Resurserna räcker inte alltid till, säger Peter Lilja.
Därför pågår det nu ett utvecklingsarbete för att säkerställa att dietisternas kompetenser används på bästa sätt. Det kan handla om att utbilda andra yrkesgrupper och att arbeta med grupper i stället för med enskilda patienter.
- Detta är ett område som vi tittar på just nu. Givetvis ska alla som behöver tillgång till en dietist få det inom rimlig tid och vi kanske kommer fram till att vi behöver anställa fler. Men det är hårt tryck inom många områden och det handlar om att göra rätt prioriteringar, säger Peter Lilja.