1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De borgerliga partiernas gruppledare är rosenrasande på kommunalrådet Mats Johansson (s).
De anklagar honom för falskspel, för att skönmåla verkligheten och för att sätta munkavle på kommunens tjänstemän.
Karlskrona • Publicerad 12 oktober 2001

Förhandlingarna mellan de fyra borgerliga partierna, socialdemokraterna och vänstern om nästa års budget har brakat ihop.

Socialdemokraterna fortsätter att förhandla med vänstern medan borgerligheten har beslutat sig för att lägga fram en gemensam alternativ budget.

Spänd stämning

Och stämningen i kommunalpolitiken i Karlskrona är minst sagt spänd. I går kallade de fyra borgerliga gruppledarna, Claes Bothén (kd), Mats Lindblom (c), Kent Lewén (fp) och Sigurdh R Petersson (m) till presskonferens för att rikta skarp kritik mot socialdemokraterna, och då särskilt mot kommunalrådet Mats Johansson.

- Det Mats Johansson sagt i media är allvarligt. Han spelar med falska kort och försöker lura kommuninvånarna, säger Kent Lewén.

För ljus bild

Gruppledarna hävdar att Mats Johansson utåt i media målat upp en alldeles för ljus bild av kommunens ekonomi, medan han internt betonat att läget är synnerligen bekymmersamt.

De konstaterar att det saknas 45 miljoner kronor nästa år, och att i det läget tala om stark budget anser de vara "stötande och osmakligt".

De borgerliga anklagar också Mats Johansson för att försvåra deras eget budgetarbete genom att sätta munkavle på kommunens tjänstemän.

Får inga svar

- När vi ställer våra frågor till ekonomikontoret får vi inga svar. Där säger de att de inte kan svara på grund av politiska direktiv från Mats Johansson, säger Sigurdh R Petersson.

Slutligen är gruppledarna upprörda över att socialdemokraterna verkar ha övergett ett av de finansiella mål som samtliga partier varit överens om: avbetalningstakten på kommunens stora låneskuld.

- Är det så att de finansiella målen ska ändras måste vi sätta oss ner och diskutera det, säger Claes Bothén.

Kommunalrådet Mats Johansson (s) har ingen större förståelse för borgerlighetens upprördhet:

- Jag tycker att det är lite mycket skrik. Vi är ju mitt uppe i slutberedningen så det är väl tidigt att värdera budgeten, säger Mats Johansson.

Inget fog för kritiken

När det gäller anklagelsen om att han satt munkavle på tjänstemännen så förklarar han det med ett missförstånd som han i går klarade upp med Sigurdh R Petersson. Mats Johansson ser heller inget fog för kritiken att socialdemokraterna utan diskussion med övriga partier skulle övergett de finansiella målen. Han kommer att kalla partierna till en diskussion i nästa vecka.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.