Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Grönt ljus för Engelska skolan

Kunskapsnämnden säger ja till Engelska skolan i Karlskrona.
Politikerna lade till ett eget yttrande för att förstärka sin positiva inställning.
Karlskrona • Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 24 april 2019
Elever på Internationella Engelska Skolan i Täby. Nu har skolan fått ett positivt svar från Karlskrona kommun.
Elever på Internationella Engelska Skolan i Täby. Nu har skolan fått ett positivt svar från Karlskrona kommun.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Karlskrona behöver en engelsk skola. Det har fullmäktige tidigare bestämt i ett inriktningsbeslut där man uttalar vikten av att: ”verka för en etablering av Engelska skolan i kommunen”.

Nu har ansökan från Engelska skolan i Sverige AB landat i kunskapsnämnden som säger ja till en etablering.

Annons

– Det är skolinspektionen som fattar beslutet, men vi har yttrat oss positivt till ansökan, säger Håkan Eriksson (S) ordförande i nämnden.

Inför sammanträdet hade majoriteten i nämnden lagt ett eget politiskt yttrande som ledamöterna fick ta ställning till: ”att tillstyrka ansökan”.

Det fanns ju redan ett yttrande från kunskapsförvaltningen. Varför lade ni till ett politiskt yrkande?

– Vi ville förstärka vår avsikt att säga ja till skolan. Kommunen har ju redan sagt att vi ska verka för att få hit Engelska skolan. Och vi tyckte det var viktigt att visa att vi går på den linjen, säger Håkan Eriksson.

Det blev diskussion kring både Engelska skolans ansökan och det faktum att Karlskrona kommun har ett stort antal friskolor. Vänsterpartiet och två ledamöter från Socialdemokraterna röstade nej till ansökan och tyckte att det räckte gott med det yttrande som förvaltningen hade lagt.

Enligt kunskapsförvaltningen kan ytterligare en friskola ge indirekt påverkan på den kommunala skolan. Men bedömningen är att påverkan främst kommer att drabba fristående grundskolor.

I ansökan från Engelska skolan framgår det att det rör sig om en F–9 skola med totalt 216 elever när skolan är helt utbyggd.

Från Karlskrona kommuns sida finns en önskan om att skolan etableras i ett område som i dag har ett högt socioekonomiskt index.

Menar ni att ni gärna ser att Engelska skolan byggs i några av de mest segregerade områden, exempelvis Kungsmarken och Marieberg?

– Vi kan inte bestämma var skolan ska ligga. Det är inte upp till oss. Men det är klart att segregationen skulle minska om skolan väljer att etablera sig i ett sådant område. Men det är helt upp till Engelska skolan att välja sin etableringsplats, säger Håkan Eriksson.

Annons

Nu skickar Karlskrona kommun sitt yttrande till skolinspektionen som fattar beslut om tillståndet.

Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons