1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gratis båtparkering lockar få

Det är tomt på kommunens nya båtpendlarplatser på Trossö. Trots att det är gratis att ligga där.
– Intresset har varit klent, säger hamnstyrman Lars-Ingmar Tärnudd.
Karlskrona • Publicerad 24 juli 2013
De nya båtpendlarplatserna är till för jobbpendling och tillfälliga stopp. De är gratis att använda från klockan 06.00 till 19.00, men hittills har det inte varit någon större efterfrågan.
De nya båtpendlarplatserna är till för jobbpendling och tillfälliga stopp. De är gratis att använda från klockan 06.00 till 19.00, men hittills har det inte varit någon större efterfrågan.Foto: Ola Åkeborn

För tre veckor sedan införde kommunen särskilda platser för personer som åker egen båt in till stan. Men hittills har det inte varit någon rusning.

De femton båtplatserna vid Kungsbron, Fisktorget och Stadsmarinan ligger oftast tomma.

– Det är nog alla utom våra pendlare som ligger där. Jag vet inte någon i alla fall, säger Lars-Ingmar Tärnudd.

Tanken var alltså att personer från öarna till exempel Aspö, Hasslö och Tjurkö skulle lägga till där när de jobbar eller är inne och handlar. Men så har det alltså inte blivit.

– Kanske tycker folk att det är billigare att åka runt med bil, säger Lars-Ingmar Tärnudd.

Karl-Johan Svärd, tillförordnad chef på tekniska förvaltningen, tycker ändå att idén med de fria platserna är bra. Han menar att kommunen varit för dålig på att marknadsföra dem. Något de ska bli bättre på lovar han.

– Vi kommer prova lite olika framöver. Det ska också fram tydligare på vår hemsida, säger han.

När BLT var nere vid Kungsbron för att fotografera låg endast en båt vid pendlarbryggan. Men det var ingen dagspendlare utan en båt med motorhaveri. Ägaren har fått tillstånd att ligga där tillfälligt.

Karl-Johan Svärd tror dock inte att det finns någon risk att andra båtgäster börjar missbruka platserna, eller att någon turist skulle lägga sig där för att slippa hamnavgifter.

– Just nu har vi ingen kontrollfunktion. Vi förutsätter att båtägarna sköter det här, säger han.

Christian Lagebrant
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.