1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gränslöst samarbete på ungdomsforum

I kväll avslutas Unesco:s ungdomsforum med en stor fest på Blekinge museum.
Då ska också deltagarna presentera det slutdokument som de har arbetat fram under sin vecka i Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 7 september 2001

I måndags anlände 100 ungdomar och lika många lärare från hela världen till Karlskrona för att utbyta erfarenheter. Tillsammans ska de också ta fram ett antal rekommendationer för hur man kan arbeta med att bevara Unesco:s olika världsarv.

- Man diskuterar hur man ska arbeta för att bevara världsarven och möta problem som miljöhot eller turism, förklarar Ivar Wenster, kulturchef i i Karlskrona kommun.

Rekommendationerna ska sedan kunna användas som ett påtryckningsmedel gentemot politiker, både på hemmaplan och internationellt.

- Jag ser framför mig hur man i framtiden kommer att tala om en "Karlskronadeklaration" i de här sammanhangen, säger Ivar Wenster.

Bland de många föreläsningar, seminarier och rundvandringar som delegaterna deltog i hörde torsdagskvällens polkadans till de mera uppskattade inslagen.

- Det var jätteroligt med polka. Det ska jag framföra på vår årliga skolkabaré hemma, säger Loleita Vatikani, lärare från Tonga.

Hon är här med en två elever och en lärarkollega och är överförtjust i Karlskrona.

- En fantastiskt vacker stad. Det är otroligt att allt är så gammalt och ändå i så fint skick, säger hon.

Nerissa S. Tantengo är lärare från Filippinerna och hon ser med spänning fram emot den föreläsning som snart ska hållas i Sparresalen.

- Jag hoppas att lära mig saker som jag kan använda i min undervisning, säger hon

David Walmsley är museipedagog och konstnär från England. Han visar lärarna hur man på ett praktiskt och handgripligt sätt kan få barn att intressera sig för arkitektur, hur man med billiga, enkla material kan gestalta byggnader och konst. Detta kan sedan användas i undervisningen om världsarvet.

På golvet ligger allt det som ska användas: ståltråd, modellera, papper och sugrör. Dessutom finns ett antal bilder på historiska byggnader.

David Walmsley förklarar för lärarna hur det ska använda materialet för att på olika sätt gestalta byggnaderna på bilderna.

Efter en liten stund kryper alla omrking på golvet. Lärare från olika delar av världen tillverkar portaler av aluminumfolie och gör karnevalsdräkter av färgat papper.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.