1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Grannarna upprörs av nytt byggförslag

Hyper Island planerar att bygga nya föreläsningssalar i gamla ångcentralen på Stumholmen. Men byggandet upprör de boende med lägenheter intill centralen.
- Vi känner oss överkörda och accepterar inte en sådan verksamhet, säger Marcel Abedini.
Karlskrona • Publicerad 5 oktober 2002

Hyper Island School of Communication har länge haft önskemål att bygga nya föreläsnings- och studiesalar för sina elever. Viss del av undervisningen sker nu i hyrda lokaler runt om på Stumholmen.

Nu planeras en ombyggnad av ångcentralen på Bastionsgatan som i dagsläget står oanvänd.

En bygglovsansökan är inlämnad till kommunen och sedan ett par veckor tillbaka finns skisser uppsatta i de närliggande hyreshusens trappuppgångar. De boende har fram till den 7 oktober på sig att komma med synpunkter.

Hållt undan information

Men hyresgästerna välkomnar inte förslaget utan anser sig blivit undanhållna information.

- Helt plötsligt fanns det färdiga förslag i trapphuset som vi skulle ha tycka till om. Det här är en lång process som vi borde blivit informerade om när den tog sin början, menar Marcel Abedini, från hyresföreningen Styrbordshalsen och som bor intill ångcentralen.

Enligt förslaget är huvudentrén och en ramp placerad på den östra sidan, alltså den sida som vetter mot hyreshusen. Detta menar Marcel Abedini skulle förstöra de boendes enda möjlighet till social mötesplats.

Kämpat i åratal

- Vi har kämpat i flera år för att skapa en social relation bland de boende. Vi har byggt en sandlåda för barnen, satt ut bänkar på gården och även planerat att flytta fyra parkeringsplatser för att skapa en mötesplats. Den kommer att försvinna om bygget blir av, säger Marcel Abedini.

Enligt Lars Lund på Hyper Island är ombyggnadsförslaget bara i ett första skede och anledningen till varför de boende informerats först nu är att det tidigare inte funnits något förslag att presentera.

- Det här är inget dramatiskt från vår sida. Vi kollar på olika möjligheter att lösa att Kronohäktet har blivit för litet för vår verksamhet. Än så länge är det bara ett förslag, ingeting är spikat, säger han.

Lars Lund menar också att man satt upp skisserna i trapphusen just för att man vill ha de boendes synpunkter.

- Skolan kommer inte att bygga något som skapar motsättningar med de boende. Men i nuläget ser jag det inte som ett ökat problem för de boende om man gör det på rätt sätt.

Hanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.