1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gömde cigaretter i bränsletank

Två tredjedelar av lastbilens bränsletank hade gjorts om till ett smuggelutrymme för 50 000 cigaretter.
I de tre reservhjulen gömdes ytterligare 80 000 cigarretter. I går åtalades en 47-årig polack för tullbrott.
Karlskrona • Publicerad 9 oktober 2002

Lastbilschauffören kom med Polenfärjan till Verkö i Karlskrona den 14 september. Lastbilen med tillhörande släp togs ut för kontroll, och tullpersonalen konstaterade att den 47-årige mannen uppträdde märkbart nervöst. Lasten bestod av möbler till Ikea i Oslo. Men med hjälp av stetoskop konstaterades att det var något skumt med fordonets tre reservdäck. Och där hittades totalt drygt 78 000 cigarretter av märket vit Prince. Chauffören greps och anhölls. Två dagar senare gjordes ännu en kontroll av lastbilen. Då upptäcktes att även bränsletanken på ett mycket professionellt sätt var ombyggd till ett lönnutrymme. Där hittades ytterligare 50 000 cigaretter. Den 47-årige lastbilschauffören har i förhör förnekat all kännedom om smugglingen.

- Jag skulle aldrig riskera mitt yrke eller frihet för att köra cigarretter, hävdar mannen.

Han har berättat att han är sjukpensionär och cancersjuk, och att han ibland kör lastbil åt en gammal kompis i Polen för att tjäna pengar till medicin. Vad kompisen heter i efternamn kommer han dock inte ihåg. 47-åringen åtalades i går vid Blekinge tingsrätt för tullbrott. Åklagaren yrkar att de drygt 128 000 cigarretter, de tre reservhjulen och bränsletanken ska förverkas.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.