1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gjorde vall i ån utan tillstånd

Cirka 400 meter strömvatten står still i Silletorpsån efter att Trafikverket anlagt en vall för att stoppa vattenflödet. Men något godkännande från Länsstyrelsen finns inte.
– Du får i princip inte flytta en sten i den här ån utan tillstånd, säger Erik Erlandsson Hammargren, fiskevårdsexpert.
Karlskrona • Publicerad 12 juli 2013
Silletorpsån före att vallen sattes upp...
Silletorpsån före att vallen sattes upp...Foto: Anders Lundgren
... och så här är resultatet efter.
... och så här är resultatet efter.Foto: Hanna Franzén

Trafikverket har skickat in en ansökan till Länsstyrelsen om att få reglera vattenflödet i Silletorpsån, i höjd med Spjutsbygd norr om Rödeby, med hjälp av en vall.

Trots att ansökan ännu inte blivit godkänd är arbetet redan utfört. Vattnet som tidigare strömmat och varit en plats där fiskar parat sig och växt upp, står nu still.

– Det finns en tillståndsansökan, men de har inte fått något svar. Jag vet inte hur pass allvarligt det är och måste bilda mig en uppfattning om detta, säger Ulf Lundgren, ansvarig för tillsyn och prövning på länsstyrelsen.

Silletorpsån är känt för att vara en å med ett bra fiskbestånd, som främst består av stationär öring och havsöring. Erik Erlandsson Hammargren är fiskevårdsexpert och menar att det är synnerligen olämpligt att bråka med strömsträckan då det är ett mycket speciellt område för just den fisken.

– Det är en värdefull fiskstam som finns i ån. Och vattnet är extra känsligt på sommaren. Du får i princip inte flytta en sten i den här ån utan tillstånd, säger Erik Erlandsson Hammargren.

Roy Bergquist är platsansvarig på Trafikverket.

– Det stämmer att vi har skickat in en ansökan till länsstyrelsen. Arbetet får inte lov att börja innan pappren finns klara.

Arbetet är redan utfört, får det lov att starta utan godkännande?

– Det är något jag måste titta på, för det kan jag inte i detalj, säger han.

Sabina McDowell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.