Giftalgerna har nu nått Karlskronas badstränder
Rolf Olofsson tittar ner i det gröna vattnet vid Saltö badstrand. Han hade tänkt låta barnbarnen ta ett dopp i högsommarvärmen.
– Men det vågar vi inte. I går var vattnet helt klart och stranden full av människor, säger han och tittar ut över den folktomma stranden.
Den gröna sörjan vid ytan är en blandning av tre olika cyanobakterier, även kallade blågröna alger. Ann-Turi Skjevik, marinbiolog vid SMHI, är övertygad om att det rör sig om giftalger.
– Det är bara de som samlas vid ytan på det här sättet. Dessutom vet vi att det finns massor av blågröna alger i det här området.
Att få i sig algerna kan orsaka allvarliga leverskador. Värst utsatta är barn som lätt får många kallsupar när de leker vid vattenbrynet. Även djur är extra känsliga och kan dö om de dricker av det giftiga vattnet.
– Håll munnen stängd om du ska bada och håll koll på barn och djur, tipsar, Ann-Turi Skjevik.
Algblomningen har pågått längre ut till havs ända sedan midsommar, vilket betyder att den kom förhållandevis tidigt. Den senaste tiden har vindarna tryckt upp dem mot kusten och i går observerades de första algerna på Saltö och Aspö. Men de riskerar att spridas till andra badstränder beroende på hur vindarna blåser.
Precis som semesterfirande Karlskronabor trivs algerna vid varmt och stilla väder. Sture Nellbring marinbiolog vid Informationscentralen för egentliga Östersjön tror att algerna stannar ett tag längst Blekinges kust.
– Hanöbukten är ett väldigt utsatt område med gott om ytansamlingar längre ut till havs och med rätt vindar så tar de sig in.
Han avråder från bad så länge vattnet är grumligt.
– Välj en annan badplats om du inte kan se dina fötter när du står i knähögt vatten.
Algförgiftning
Algförgiftning kan drabba dem som badar i havs - eller sjövatten som har blommande alger. Besvären kommer inom några timmar och de vanligaste symtomen är:
Hudutslag och klåda
Ögonbesvär
Huvudvärk
Magsjuka med illamående, kräkningar och diarré
Råd vid algblomning
Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när det inte är lika klart som det brukar vara eller om ytan är täckt av en tydligt blågrön, grön eller gulgrönaktig hinna.
En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna
Har du badat i algvatten skölj noga av kroppen och tvätta med tvål och vatten.
Har du svalt större mängder algbemängt vatten och har uttalade symtom bör du kontakta sjukhus.
Släpp inte barn eller djur till stränder med kraftig algblomning.
Meddela till kommunen eller till länsstyrelsen om du upptäcker algblomningar.