"Ge mig ett år innan ni dömer ut mig"
BLT träffar Ingegerd Wärnersson på en skolkonferens i Växjö konserthus. Journalisterna står på kö och när det är deras tur försöker de stressat fylla den femton minuter långa audiensen hos Wärnersson med kärnfulla frågor. Alla vill de prata om skolan - utom BLT.
Vi vill veta mer om personen Ingegerd Wärnersson.
Ni vet hon som blir Blekinges landshövding först om en månad, men som redan första dagarna efter utnämningen dömdes ut av många. Insändare med förklenande omdömen om skolministern duggade tätt i flera dagar och en författare menade till och med att Göran Persson skulle veta sjufalt hut som gav Blekinge denna landshövding.
Hur känns det att bli underkänd innan man ens satt foten innanför länsgränsen?
- Som politiker är jag van vid att det stormar ibland. Jag vet vem jag är som människa och jag tycker att blekingarna ska ge mig ett år, se vad jag går för och sedan döma mig. Jag dömer aldrig en människa som jag inte har träffat. Ge mig det där året så ska ni se att jag är både en trevlig och duktig prick, säger Ingegerd Wärnersson.
Hon tänker noga efter innan hon svarar på frågorna. Och när hon tänker sluter hon ögonen.
Sveriges vackraste
Plötsligt öppnar hon dem igen och orden kommer:
- Du vet jag har varit i residenset i Karlskrona redan som riksdagsledamot och det är Sveriges vackraste residens, det kan blekingarna veta. Det vet förresten alla.
Som landshövding räknar blekingarna med att du bara ska ha gott att säga om länet i alla lägen. Hur lätt är det, tror du?
- Egentligen är det omöjligt att svara på innan jag har provat. I mina möten med människor vill jag vara ärlig med vad jag tycker är bra och dåligt och jag kommer att säga det. Det är så utvecklingen går framåt, säger Ingegerd Wärnersson.
Glatt överraskad
Nu har hon inte så förskräckligt mycket negativt att säga om Blekinge.
Tvärtom faktiskt.
När Göran Persson frågade henne om hon ville bli landshövding blev hon glatt överraskad och fick omedelbart en positiv bild av framtiden. Hennes mans bästa barndomsvän bor i Karlskrona, hon har själv en kusin i Sölvesborg och länet ligger mellan Småland där hon föddes och Skåne där hon länge har bott och arbetat.
Hennes mer formella nätverk är hyfsat upparbetat. Hon känner folk på länsarbetsnämnden, Boverket, hon har träffat högskolans rektor vid några tillfällen och känner kommunalråden och landstingsrådet.
Blekinge låg helt enkelt i hennes del av landet. Hade statsministern frågat om hon velat ta sig an Västerbotten hade hon sagt nej.
Flyttar i mars
I mars flyttar Ingegerd Wärnersson, man och hund till residenset där åtminstone hon och mannen ska mantalskriva sig. Våningen är inflyttningsklar så när som på att hon ska välja nya tapeter i ett rum.
- Det första jag ska göra som landshövding är att träffa alla 140 anställda på länsstyrelsen. Det känns viktigt. Sen vill jag ha en genomgång av cheferna och snabbt komma ut och besöka kommunerna.
Vad är viktigast för Blekinge?
- Viktigast är att länet har näringar som ger arbeten så att människor kan leva och bo där. Bra kommunikation är det andra som behövs för att människor kan bo där de vill, säger hon efter att ha tänkt med slutna ögon i flera sekunder.
Hon ser fram emot närheten till människor. Som skolminister ansvarar hon för en och en halv miljon elever. I Blekinge bor en tiondel av Sveriges elever.
Att lämna ministerposten har självklart baksidor.
- Som skolminister är man alltid mitt i besluten. Även om det stormar ibland så är det kul, säger Ingrid Wärnersson.
Våra femton minuter är över.
Fotografen skakar hand med Wärnersson och hälsar henne välkommen till Blekinge.
- Tack, det kändes bra, säger Wärnersson. Och ler.
Nu vill Sveriges television intervjua skolministern som i en dryg vecka till har skolan i fokus.