1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Full fart i elevriksdagen

Nu har årets elevriksdag sparkats i gång.
I går, onsdag, kom 300 skolungdomar från hela Sverige till Karlskrona och fyllde aulan till af Chapmangymnasiet till brädden.
Karlskrona • Publicerad 10 april 2003

Det var ingen vanlig grå och tråkig riksdagsöppning när Elevorganisationen i går, onsdag, öppnade sin årliga riksdag. 300 frusna delegater från skolor runt om i Sverige tågade i rask takt från Amiralitetskyrkan till af Chapmangymnasiets aula.

Sprakande uppvisning

När alla hade kommit på plats gjorde dansgruppen Movement, bestående av esteter på Törnströmska gymnasiet, en sprakande uppvisning. Och så fort de rungande applåderna hade lagt sig förklarade Sofia Ljungberg, ordförande i Karlskronas gymnasieskolors elevråd, och Philip Carlsson, ordförande i Karlskronas ungdomsråd, årets elevriksdag öppen.

Jan Björkman (s), blekingsk riksdagsman och ordförande i utbildningsutskottet, var en av få vuxna i aulan. Han var djupt imponerad av den färgstarka invigningen.

- Vi ska nog fundera på att inviga riksdagen i Stockholm på ett annat sätt, sade han från talarstolen.

Viss skillnad

Efter att ha ursäktat sig för att vara ett tråkigt inslag i invigningen pratade han sedan om vikten av lust att lära innan Lina Winkler, Elevorganisationens ordförande, tog över. Och visst märktes det en viss skillnad på entusiasm och iver mellan de två generationerna:

- Fan vad kul! Jag är jävligt glad att alla är här, jublade hon.

Skolplitik

På en stor bildskärm visades sedan hälsningar och lyckönskningar från flera partiledare och riksdagsmän.

Under veckan i Karlskrona kommer Elevorganisationen, med hjälp av alla delegater, att anta ett helt nytt skolpolitiskt program. Organisationen är med sitt höga medlemstal av elever och elevråd runt om i landet en av de viktigaste rösterna för svenska skolungdomars rättigheter.

arvid.jurjaks@blt.se

0455-770 00

Arvid Jurjaks
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.