1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vita rockar eller inte i Blekingesjukhusets matsalar? Nu är det i alla fall fritt fram att äta lunch i arbetskläderna efter att det varit förbjudet i 20 år.
- Jag har tidigare dragit mig för att gå hit och äta, eftersom det är krångligt att hinna byta om, säger Bengt Åberg, chefsöverläkare på thoraxkliniken. Nu ska jag gå hit oftare.
Karlskrona • Publicerad 6 maj 2003

Det var Blekingesjukhusets ledningsgrupp som nyligen beslutade att tillåta att personalen behåller de vita rockarna på i matsalen.

Enligt sjukhusdirektör Olof Larsson har trycket varit stort från personalen att samma regler ska gälla på båda sjukhusen. I Karlshamn har det sedan tio år varit tillåtet att äta i matsalen utan att byta om till privata kläder.

Byta kläder

- Många har sagt att de haft svårt att hinna med att äta eftersom de måste till omklädningsrummet och byta kläder först, säger Olof Larsson.

Innan ledningsgruppen tog ett beslut hade hygien- och metodkommittén fått säga sitt. Kommittén kunde inte slå fast att personalkläderna skulle medföra någon vårdrelaterad risk.

Befrielse

"Man kan dock aldrig bortse från att det finns en viss kontaminationsrisk i kontakt med andra människor och att de har en vårdhygienisk betydelse" konstaterar kommittén i sitt yttrande. Den kommer också fram till att vissa kan uppleva det störande att personalen inte byter om till privata kläder när de ska äta.

En som reagerat starkt emot de vita rockarna i matsalen är Christer Nilsson, överläkare på anestesikliniken.

- Det borde ligga i vars och ens intresse att byta kläder innan man går till matsalen, säger han. Det är en befrielse att få äta i sina civila kläder.

Blodiga kläder

Christer Nilsson tänder en varningslampa för risken att gå med infekterade kläder till matsalen.

- Rimligtvis går man inte dit med blodiga kläder, men det kan ju finnas klegg som inte syns på kläderna.

I matsalen på Blekingesjukhuset i Karlskrona äter de båda läkarna Bengt Åberg och Magnus Rahm med arbetskläderna på. Och de ser det båda som en klar fördel att kunna göra det.

- Självklart håller jag strikt på hygienen, säger Bengt Åberg, chefsöverläkare på thorax. Men den sköter man genom att använda speciella skyddskläder som alltid tas av och med god handhygien.

- Kläderna man använder här i matsalen måste naturligtvis vara fräscha.

Magnus Rahm, verksamhetschef på medicinkliniken, tycker också det finns klara fördelar. Trots att han röstade emot i ledningsgruppen när den skulle besluta om att få använda arbetskläder eller inte i matsalen.

- Det sparar tid att slippa byta om. Dessutom blir man mindre anonym eftersom namnbrickan sitter på rocken, säger Magnus Rahm.

Helen Blom är undersköterska på sjukgymnastiken och äter också med arbetskläderna på.

Tudelad

- Jag är tudelad, säger hon. Kanske far folk illa av att man inte byter om. Men det är av rena bekvämlighetsskäl jag inte gjort det i dag.

Kollegan och sjukgymnasten Stina Jönsson byter dock om innan hon tar lunch.

- Jag tycker det känns trevligare, säger hon.

Ann-Marie Andersson

ann-marie.andersson@blt.se

0455-772 25

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.