1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fritidsledare ersätter delvis fältgruppen

Fritidsledare och eventuellt personal från skolan kommer att gå in och hjälpa socialtjänsten med det uppsökande arbetet bland ungdomar.– Vi får styra om vår verksamhet lite men ser det som viktigt att stötta upp, säger fritidschef Ann–Katrin Olsson.
Karlskrona • Publicerad 24 maj 2014
Ber om hjälp. Socialchefen Anette Gladher ber nu övriga förvaltningar om hjälp med det uppsökande ungdomsarbetet i samband med skolavslutningar och festivaler.
Ber om hjälp. Socialchefen Anette Gladher ber nu övriga förvaltningar om hjälp med det uppsökande ungdomsarbetet i samband med skolavslutningar och festivaler.Foto: Charlotte Nilsson

Efter en vädjan från socialförvaltningen om hjälp i det akuta läge som uppstått då alla resurser går åt till barnavårdsutredningar, kommer nu erbjudanden om hjälp från andra förvaltningar.

Idrotts– och fritidsförvaltningen släpper två fritidsledare under de kvällar då det är skolavslutningar, Hasslöfestival och skärgårdsfest.

– Det här är något som också våra fritidsledare tycker är viktigt. Lite så var det ju förr att vi var med ute på det sättet, ­säger Ann–Katrin Olsson.

När det gäller lärare och annan personal som jobbar med unga på barn– och ungdomsförvaltningen, finns inget exakt beslut än på vilket sätt man ställer upp.

– Jag har meddelat att vi gör så att vi går ut med frågan på vårt intranät till all personal. De som tar på sig det gör i så fall det utöver sin tjänst och kommer att få ersättning för det från socialförvaltningen, säger Maria Persson, förvaltningschef.

Responsen glädjer Anette Gladher, tillförordnad förvaltningschef för social­tjänsten, som dock inte kan ge några detaljer än om hur arbetet med extra­inkallad personal ska gå till.

– Det beror ju på vilka som kan hjälpa oss, när de kan och vilka de är. Först när vi vet det kan vi se hur vi kan arrangera det.

Meningen är inte att fritidsledare och andra ska ta över rena socionomupp­gifter som att utreda och ­fatta beslut. För det krävs socionomkompetens.

– Vi befinner oss i en akut situation där vi var tvungna att göra snabba saker för att hantera inkommande anmälningar. Det här är ingen långsiktig lösning när det gäller fältgruppens arbete, säger Anette Gladher.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.