unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Friande dom om hets mot folkgrupp överklagas

Åklagare Marie Lindström har lämnat in en överklagan i hetsmålet mot SD-politikern Christopher Larsson.
– Jag tycker att inlägget har gått över gränsen. Och vill att hovrätten prövar målet, säger hon.
Åklagare Marie Lindström överklagar den friande domen mot SD-politikern Christopher Larsson i Karlskrona.
Åklagare Marie Lindström överklagar den friande domen mot SD-politikern Christopher Larsson i Karlskrona.
Foto: Marcus Palmgren

Det var bara någon dag kvar av överklagningstiden när åklagaren Marie Lindström lämnade in sin överklagan i målet mot SD-politikern Christopher Larsson i Karlskrona.

Han friades från anklagelserna om hets mot folkgrupp i tingsrätten den 14 januari. Men åklagaren Marie Lindström tar nu målet vidare till nästa nivå.

– Min bedömning är att inlägget som Christopher Larsson lade ut på Facebook inte inbjuder till en saklig politisk eller religiös diskussion. Och jag hoppas att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten och dömer honom till villkorlig dom och dagsböter, säger hon.

Inlägget spreds via Sverigedemokraternas hemsida i november 2017 och här jämförde SD-politikern innehållet i de blivande böneutropen från minareten på moskén i Kungsmarken med terrordåd.

Christopher Larsson friades från anklagelserna om hets mot folkgrupp av Blekinge Tingsrätt.
Christopher Larsson friades från anklagelserna om hets mot folkgrupp av Blekinge Tingsrätt.
Foto: Marcus Palmgren

Målet handlar om hets mot folkgrupp kontra yttrandefrihet. I detta fall har Blekinge Tingsrätt bedömt att inlägget inte var av en sådan art att det är straffbelagt.

– Jag gör en annan bedömning och tycker att inlägget vida överskred gränsen för vad som kan anses som ett sakligt inlägg i en politisk diskussion. Att döma den åtalade för hets mot folkgrupp anser jag inte är en inskränkning av yttrandefriheten, säger Marie Lindström.

Christopher Larsson har i sitt försvar hänvisat till yttrandefriheten, och vidhåller det efter beskedet att målet går vidare till hovrätten.

– Min kommentar till överklagandet är att för det första så tycker jag att det är ett fruktansvärt slöseri med skattepengar. För det andra beklagar jag att ett sådant här mål prioriteras, säger Christopher Larsson.

Han har under onsdagen varit i kontakt med sin advokat.

– Det som händer nu är att vi förbereder försvaret och så ses vi i rätten, säger Christopher Larsson.