Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Frågor och svar om Coronaviruset

Med det först misstänkta fallet av Coronaviruset i Blekinge kan det vara bra att ha koll på vad vi hittills vet om viruset.
Karlskrona • Publicerad 4 februari 2020
Foto: isabell Höjman/TT

Hur smittar viruset?

I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.

Annons

Vilka är symtomen på smitta?

Luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall.

Hur lång tid tar det från att man blir smittad till att sjukdomen bryter ut?

Inkubationstiden är mellan 2-14 dagar innan sjukdom bryter ut.

Vilken behandling ges till den som smittas?

Det finns inget specifikt läkemedel eller särskild behandling mot virussjukdomen. Behandlingen är, som vid andra luftvägsinfektioner, inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungorna och njurarna.

Med ett bekräftat fall i Sverige, ökar det risken för smittspridning i landet?

Nej, det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att det pågår en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer Folkhälsomyndigheten för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt.

Kan viruset smitta till människa via föremål?

Kunskap från liknande tidigare utbrott visar att denna typ av virus smittar från sjuka människor och inte genom paket och postförsändelser.

Annons
Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons