1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fortsatt makt för både s och v

Socialdemokraterna gör ett kanonval i Karlskrona med 44,6 procent av rösterna och fortsätter att
regera tillsammans med vänsterpartiet.
Främlingsfientliga sverigedemokraterna får tre mandat i kommunfullmäktige nästa mandatperiod.
Karlskrona • Publicerad 16 september 2002

KARLSKRONA

Precis som den här mandatperioden får socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet förtroendet att leda Karlskrona de kommande fyra åren. Men vänsterpartiet tappar röster.

Sammanlagt får partierna 39 av de 75 mandaten i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna ökar med fyra mandat till 35 och vänstern tappar tre till fyra mandat.

- Nu ska vi sätta oss ned och förhandla med vänsterpartiet. Vi är ett starkare parti, vänstern är svagare, säger kommunalrådet Mats Johansson (s), med anledning av vänsterpartiets önskemål om mer inflytande i politiken.

Som i förra valet är det ett av de borgerliga partierna som gör ett mycket bra val. 1998 var det kristdemokraterna. 2002 är det det folkpartiet. Partiet ökar med 5,7 procentenheter i Karlskrona och fördubblar antalet mandat till tio. Det är bara ett mindre än moderaterna som gör ett

katastrofval och tappar sex mandat. Centern och kristdemokraterna tappar ett respektive två mandat och miljöpartiet ligger kvar på två mandat.

Bredvid socialdemokraterna och folkpartiet är främlingsfientliga sverigedemokraterna valets stora vinnare i Karlskrona. Partiet får tre mandat i kommunfullmäktige men ingen vågmästarroll.

Nazisterna får inget mandat i Karlskrona.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.