1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Försvarspolitiker besökte Kockums

En visste knappt att det var en korvett han sett. Den andre tror det dröjer innan Kockums får besked om en fortsatt ubåtsutveckling.
Karlskrona • Publicerad 10 oktober 2007

Två försvarspolitiker, dock på var sitt håll, var i går på studiebesök på marinbasen och Kockums varv.

Det var försvarsutskottets nyutnämnde ordförande Anders Karlsson (s) och ledamoten Staffan Danielsson (c).

- Frågorna är nya för mig. Besöket är ett sätt för mig att skaffa mig större kunskap. Det är viktigt inför den regeringsbudget som ska behandlas i riksdagen i höst och vinter och som innebär att det inte ska byggas några ubåtar eller ytstridsfartyg längre, säger Anders Karlsson.

Inväntar analys Som socialdemokrat tycker Anders Karlsson det är för tidigt att döma ut både ubåtar och ytstridsfartyg. Han vill invänta försvarsberedningens omvärldsanalys och ÖB:s perspektivutredning.

- Försvaret får inte vara en budgetregulator. Det kanske går att spara på försvaret, men först måste det genomföras en grundlig analys.

Hur tror du att omvärlden reagerar när Sverige först hyr ut en ubåt till USA som de inte hittar och sedan lägger ner en vidareutveckling av en ny ubåt?

- Det är klart att de tycker det är märkligt. Vi har ett bevis på att vi har en ubåt i världsklass. Det finns mycket som talar för att vi ska fortsätta utvecklingen, men först måste vi göra en ordentlig analys av behovet, säger Anders Karlsson.

Inte heller Staffan Danielsson vill ge några löften kring en fortsatt ubåtsutveckling.

Var imponerad - Ytfartygen liksom ubåtarna är förnämliga. Jag är mycket imponerad av det jag sett. Men Sverige kan inte utveckla materiel på alla områden, säger han.

- När det gäller ubåtarna inser jag vikten av ett snabbt besked.

Kockums hävdar att de måste ha besked i närtid annars måste personal sluta.

- Jag tar med mig det till utskottet. Men jag tror det tar ett år innan det kommer ett besked.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.