1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Försvarsmakten vinner över privatpersoner

Fyra privatpersoner har i två separata fall överklagat beslut då Länsstyrelsen Blekinge gått på Försvarsmaktens och miljö- och byggnadsnämndens linje.
Karlskrona • Publicerad 29 januari 2013

Det ena fallet handlar om två privatpersoner som vill bygga tre enbostadshus på Hasslö. Men platsen har betydelse för totalförsvaret och miljö- och byggnadsnämnden lämnade i mars förra året negativt förhandsbesked på deras ansökan.

Personerna överklagade till mark- och miljödomstolen, som nu har avslagit överklagandet. Bland annat då länsstyrelsen bedömer det som olämpligt att uppföra nya bostadshus i området med tanke på bullerstörningar från övnings- och skjutfält.

I det andra fallet vill två privatpersoner göra en tillbyggnad av sitt enbostadshus på Tjurkö, samt uppföra en carport. Både miljö- och byggnadsnämnden och länsstyrelsen menar att en nyetablering av permanentboende kan skada riksintresset för totalförsvarets militära del genom att medföra krav på begränsningar av den militära verksamheten.

Även i det andra fallet har personerna nu fått avslag av mark- och miljödomstolen på sin överklagan.

Catharina Loosme
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.