1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Försvaret söker fransktalande statister

Blekinge flygflottilj, F17, söker åtta fransktalande statister till två storövningar i höst.
Karlskrona • Publicerad 30 september 2010

Det är inte varje dag som Blekinge flygflottilj söker personal och framför allt inte statister. Men nu finns chansen. Flottiljen söker åtta personer varav hälften kvinnor till två storövningar som ska hållas under hösten.

– Tidigare använde vi egen personal i den här typen av övningar. Men nu har vi inga värnpliktiga längre och för att få det så autentiskt som möjligt vill vi ha personer som inte våra anställda känner, säger Fredrik Stark, rekryteringsofficer på F17.

Det är försvarets snabbinsatsstyrka Nordic Battle Group som ska öva för internationell tjänst.

– Övningen hålls runt om i landet varav en del på F17. Förutom egen personal kommer det även att finnas personal från armén. Vi räknar med uppemot tusen deltagare.

Fredrik Stark vill inte avslöja vilka roller som de personer som nu söks ska spela. Kravet är dock att de kan tala franska, är svenska medborgare och är minst 18 år.

– Att vi valt franska är att många gymnasister läst franska. Jag vill inte avslöja vilka roller de ska spela eftersom det finns anställda på flottiljen som läser tidningen och då får veta vad som ska hända, säger han och fortsätter:

– Men det kan handla om att spela rollen som utsatt kvinna so våra patruller stöter på och som pratar franska. Det kan också vara en person som hittat en mina, granat som personen kommer för att lämna vid en checkpoint vilket inte alls är ovanligt vid utlandsuppdrag.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.