1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Förslaget kom som en chock

Ordförande i länspolisstyrelsen Per-Olov Larsen kan tänka sig en gemensam ledningscentral för polisbilarna i Blekinge, Kalmar och Kronoberg.
Det säger han efter BLT:s artikel om att Blekinges poliser kanske kan ledas från Småland i framtiden. Men på kommunikationsledningen i Karlskrona, som gör det arbetet i dag, kom det som en chock.
- Visst blir man orolig, säger Jessica Johansson.
Karlskrona • Publicerad 4 september 2001

Det var i lördags som BLT berättade att Blekingepolisen och Rikspolisstyrelsen ska se över hur kommunikationsledningen för Blekinges poliser ska fungera i framtiden.

I dag leds den från en länskommunikationscentral i Karlskrona, och det är den som leder polisbilarna, tar samtal från allmänheten och håller kontakten med räddningstjänsten. Men där saknas det nya system för kommunikationsledning som polisen i övriga landet har.

Blekingepolisen har hittills ansett det vara för dyrt. Som ett alternativ förordade Mats Dahl från Rikspolisstyrelsen en gemensam kommunikationscentral för Blekinge, Kronoberg och Kalmar i Växjö.

Oroliga

Reaktionerna lät inte vänta på sig. På länskommunikationscentralen i Karlskrona kom nyheten som en chock för de tio anställda.

- Även om en flytt bara är ett av flera alternativ är det klart att man blir orolig. Visst hade vi hört rykten om att vi kanske skulle flytta till Växjö, men nu trodde vi att vi skulle få det nya ledningssystemet och att vi därmed satt säkert, säger Jessica Johansson.

Lars Österberg, vakthavande på länskommunikationscentralen tror inte på en gemensam ledning av polisbilarna.

- Det bygger på lokalkännedom och närhet. Att det är svårt att leda från en plats långt bort ser vi varje dag på ambulanserna som redan i dag leds från Växjö.

Frågan var också uppe när Länspolisstyrelsen i Blekinge hade sitt möte på måndagen. Enligt ordförande Per-Olov Larsen var alternativet med en flytt en nyhet för honom. Men om det skulle spara pengar är det ett beslut han är villig att fatta.

Bra alternativ

- Skulle det fungera bra så att polisen kommer dit den ska när den ska, och ändå kosta kanske en tredjedel av vad det kostar om vi ska investera i det nya systemet är väl det ett bra alternativ, säger han.

Men han tror ändå att frågan skulle kunna bli politiskt het.

- Det kan vara svårt att få igenom det politiska beslutet att lägga polisens kommunikationscentral i ett annat län eftersom den uppfattas som lite av hjärtat i polisens verksamhet, säger han.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.