1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Förslag från fp och kd: "Fyll Vattenborgen med fiskar"

Den ser ut som en medeltida borg. Men byggnaden är från 1864 och byggdes som en högvattenreservoar. I 100 har den stått oanvänd. Men nu finns det ett förslag om att anlägga ett akvarium i borgen.
Karlskrona • Publicerad 1 september 2006

Vattenborgen på Stortorget i Karlskrona är förklarad som byggnadsminne. Den normanska byggnadsstilen påminner lite om en medeltida borg och den är lika stängd och ogenomtränglig för besökare som en fästning.

Men om folkpartisten Bo Löfgren och kristdemokraten Tommy Olsson får gehör för sin motion, kan borgen förvandlas till ett akvarium och öppnas för allmänheten.

- Vattenborgen har förutsättningar för att bli en attraktion. Bästa sättet att bevara en värdefull byggnad är att använda den.

De två motionärerna vill öppna borgen med en ny entré och anlägga akvariet i bassängen. Men om akvarieförslaget inte får gehör kan de också tänka sig att göra borgen till utställningshall för en permanent utställning om världsarvet.

- Borgen har varit ur bruk i 100 år. Det är på tiden att den utnyttjas till något modernt och attraktivt. Området är alldeles för värdefullt för att stå oanvänt, säger de. Motionen har lämnats med en begäran om att kommunstyrelsen ska ta fram ett attraktivt förslag om vad Vattenborgen kan användas till. Och de två ledamöterna ger bara kommunstyrelsen nästa mandatperiod på sig.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.