1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Förskolor får rätt att tacka nej till fler timmar

Den som vill ha sitt barn fler timmar på förskola kan stöta på patrull.
Rektorn kan säga nej och ditt barn kan få byta dagis.
Karlskrona • Publicerad 25 januari 2002

Trycket på förskolorna ökar. Från årsskiftet är det billigare för stora grupper av föräldrar att ha sina barn på dagis genom maxtaxan och sen ett halvår tillbaka har även arbetslösa rätt till barnomsorg. Flera barngrupper har därför blivit större och även om personalförstärkning har skett på vissa förskolor så har de stora grupperna blivit något av ett arbetsmiljöproblem, enligt barn- och ungdomsförvaltningen.

Rätt att säga nej

Nu föreslår förvaltningen att rektorn för varje förskola ska ha rätt att säga nej till fler timmar för ett barn om det innebär att grupperna blir för stora. Föräldrarna ska i stället för hjälp att hitta en plats på en annan förskola som inte är lika hårt belastad.

- Vi har aldrig behövt säga nej till någon familj. Men vi ser att vi inte klarar av trycket och kommer vi i skarpt läge så kan en rektor få rätt att säga nej till fler timmar, säger Anita Lindell, pedagogisk samordnare i Karlskrona kommun.

Hon menar att första åtgärden inte är att flytta barnet till en annan förskola.

Hästö har fullt

- Man får i stället diskutera om föräldrarna kan ändra i sin arbetstid någon dag i veckan. Ett annat alternativ är att låta barnet gå upp i timmar, men att man inte tar in fler barn på dagis förrän trycket har lättat, säger Anita Lindell.

Hästö är ett av de områden där förskolan är full, ungefär 150 timmar mer i veckan än beräknat.

- Om vi tar det här beslutet så ska möjligheten att säga nej användas med en stor portion förnuft, säger Patrik Hansson (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

På onsdag i nästa vecka tar barn- och ungdomsnämnden ställning till förslaget.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.