1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Det Karlskronabaserade tidningsförlaget Albinsson & Sjöberg planerar för ett generationsskifte.
Men när familjens yngre krafter tar över är inte klart.
Karlskrona • Publicerad 10 september 2002

Under gårdagen besökte kristdemokraternas näringspolitiska talesman, Göran Hägglund, och partiets riksdagsman från Blekinge, Johnny Gylling, förlaget för att diskutera de problem som kan uppstå när familjens yngre krafter tar över efter förlagschefen Stig Sjöberg.

Vill ändra reglerna

Enligt Johnny Gylling har Stig Sjöberg tidigare varit i kontakt med branschorganisationen Svenskt Näringsliv för att trycka på för ändrade regler vid generationsskifte.

- Som reglerna är i dag tvingas de som tar över familjeföretag

ofta låna ihop pengar för att klara att betala den skatt som det blir på värdet i företaget. Det gör att de inte kan satsa pengar på att utveckla företaget, utan måste hålla igen på anställningar och verksamhet för att ha råd med räntor, säger Johnny Gylling.

Drabbar många

En konsekvens av det kan bli att familjeföretag i stället säljs ut till utländska investerare, speciellt när kronan är svag.

Albinsson och Sjöberg ger i dag ut ett 20-tal tidningar, varav tolv i Sverige. Förra året beräknades företaget ha en omsättning på runt 300 miljoner kronor.

- De är i planeringsfasen, och jag vet inte när övertagandet kan ske, säger Johnny Gylling.

Enligt kristdemokraterna drabbar reglerna inte bara stora företag som Albinsson och Sjöberg, utan även mindre lantbruk, fiskare och småföretagare i Blekinge. Om det blir en borgerlig regering ska reglerna ändras till årsskiftet.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.