1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"För- och grundskolan ska ha mer resurser"

Den borgerliga femklövern tänker spara nio miljoner i år. Men från barn- och ungdomsnämndens kassa ska inte ett öre plockas. Det kräver oppositionen.
Karlskrona • Publicerad 31 januari 2007

I dag samlas nämnden för att besluta om internbudgeten. Socialdemokraterna och vänsterpartiet har lagt ett motförslag till femklöverns budget och oppositionspartierna kräver bland annat att nämnden undantas från de hittills opreciserade besparingspaket det politiska styret ska genomdriva.

- För- och grundskolan ska ha mer resurser, inte mindre. Vi vill därför att nämnden vänder sig till kommunstyrelsen med krav om att få slippa belastas med kommande besparingar, säger Patrik Hansson (s), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Kan ni ställa ett sådant krav?

- Det är väl närmast en fråga för kommunstyrelsens ordförande. Vi utgår från vårt budgetförslag och där finns inte de här besparingarna med.

Utreder maxtak När nämndens sammanträder i dag lägger vänsteroppositionen dessutom fram ett förslag om att utreda ett maxtak för antalet barn i förskolegrupper i Karlskrona.

- Vi har inget färdigt förslag, men vi ser gärna att förvaltningen tittar på hur frågan om ett maxtak för barngrupper kan lösas. Det handlar om ett hitta en smidig variant där man dels tar hänsyn till antalet volymtimmar, dels till antalet barn. Vi har tidigare sneglat på grupper med ett maxtak på 15 barn och vi är inte så våldsamt långt därifrån redan i dag, säger Patrik Hansson.

"Ingen går skadefri" Nämndens ordförande Jan-Olof Petersson (fp) är inte intresserad av att gå på oppositionens linje och gå till kommunstyrelsen med krav på att slippa besparingar.

- Alla måste ta sitt ansvar. Ingen politisk nämnd går skadefri genom detta. Oppositionen kör ett spel för galleriet. De försöker hitta sin roll. Jag känner igen mönstret från när jag själv satt i opposition, säger han.

Vad tycker du om förslaget om ett maxtak för barngrupper i förskolan?

- Det är en fråga som jag egentligen drivit i fem till sex år. Oppositionen har tagit vapnet ifrån mig. Frågan är hur ett maxtak i praktiken ska gå till. Om vi inför ett tak blir grupperna fler vilket kräver mer personal och lokaler. Då måste oppositionen presentera hur de hade tänkt att finansiera det, säger Jan-Olof Petersson.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.