1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Flyktingarna är inte psykiskt sjuka"

De avvisningshotade flyktingfamiljerna lider inte av akuta psykiska problem. De är bara ledsna över avvisningsbeslutet.
Det hävdar Gunnel Segerfeldt på Migrationsverket i Karlskrona.
Hon menar också att det har gått inflation i intygsskrivandet från psykiatrin.
Karlskrona • Publicerad 4 april 2002

- Jag tror inte att de är akut psykiskt sjuka. De som får sina avvisningsbeslut har varit så länge i Sverige att det inte kan röra sig om ett akut psykiskt trauma, säger hon.

Gunnel Segerfeldt efterlyser ett bättre samarbete med psykiatrin. Hon är till och med beredd att släppa på sekretessen till psykiatrin för att uppnå ett samarbete som stoppar avvisningshotade flyktingar från att gömma sig i sjukvården.

Betala sjukvård

- Jag kan tänka mig att det finns avvisningsklara flyktingarna hos psykiatrin utan att de talar om det för oss. Men då får det ske på landstingets bekostnad. Vi har ingen anledning att betala sjukvård för flyktingar som fått sitt avvisningsbeslut, säger Gunnel Segerfeldt.

Hon säger också att hon fått information från Utlänningsnämnden som har reagerat över att det kommer ovanligt många intyg från psykiatrin i Blekinge.

- Det har gått inflation i intyg om psykiskt lidande, och till slut tappar intygen i värde, säger hon.

Gunnel Segerfeldt anser inte heller att det gagnar de avvisningshotade asylsökande att psykiatrin går in och "gömmer undan dem".

Viss förståelse

Jag kan ha en viss förståelse för att man låter mänskliga hänsyn ta överhand. Men i längden är det ingen konstruktiv hjälp för de familjer som ska avvisas, säger hon.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.