Flygförbud för flygvapnets skolplan

Karlskrona Artikeln publicerades

Enligt tidningen Kvällsposten har Flygvapnet utfärdat ett flygförbud för samtliga sina plan av modellen SK 60, en modell som också kallas Saab 105. Förbudet beror på att allvarliga materialfel upptäckts.

Flygvapnet förfogar över ett 60 tal plan, som i första hand används som skolflygplan i utbildning.

De flesta planen finns på flygskolan i Linköping, men ett mindre antal är också placerade på bland andra F 17 i Kallinge.

– I samband med inspektioner i den pågående gångtidsförlängningen av SK 60 har defekter upptäckts i flygplanens dragbultar till bakkroppen. Den initiala analysen pekar på att det är utmattningsdefekter som indikeras, säger Fredrik Holmbom, central teknisk chef i flygvapnet till Kvällsposten.

Flygförbudet kommer inte att påverka årets julgransflygning. I det fallet används plan av typen JAS Gripen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.