GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Flera tusen för en hörapparat

Varje år får runt 1 500 blekingar en ny hörapparat.
Den har hittills varit avgiftsfri.
Från och med nästa år riskerar hörselskadade att få betala flera tusen kronor för sin apparat..
Karlskrona • Publicerad 5 november 2002

Hörseskadades riksförbund, HRF, uppskattar att det finns runt 15 000 blekingar med någon form av hörselproblem. Och länets hörselskadade har fria besök hos hörselvården och fria hjälpmedel oberoende av kostnaderna.

Nu föreslås att det införs en besöksavgift på 50 kronor. Det föreslås också att det ska läggas ett kostnadstak på 3 000 kronor för hörhjälpmedel. Överskjutande belopp får patienten själv betala.

- I dag är det inte många hörapparater som ligger under 3 000 kronor. Utvecklingen går också mot att man har hörapparat i båda öronen, även om man bara har kraftig hörselnedsättning på ett öra, berättar Björn Liljekrantz, avdelningschef på hörselvården i Blekinge.

Teknikskifte

Hörapparaterna befinner sig i ett teknikskifte. De gamla och förhållandevis billiga analoga apparaterna byts ut mot nya digitala, som anpassas efter hörselmiljön. Och de digitala hörapparaterna kan kosta ända upp till 7 000 kronor styck.

Även om förslaget kan innebära stora ekonomiska konsekvenser för patienterna ser Björn Liljekrantz fördelar med ett kostnadstak. Det skulle kunna minska den ständigt stigande kön till hörselvården, som för oprioriterade patienter är upp till 16 månader.

Köerna minskar

- Köerna kan dels minska eftersom folk inte har råd, och sen kan det finnas en del som står i kö som inte är speciellt motiverade. Ofta är det anhöriga som säger till att de ska stå i kön.

Kerstin Linde, ordförande i HRF Blekinge med 1 200 medlemmar, är dock skarpt kritisk till förslaget.

- Vi kan tycka att det är okej med en besöksavgift, om alla andra också får en besöksavgift på hjälpmedelscentralen. Men ett kostnadstak på 3 000 kronor är orättvist. Vi är i en teknikvändning och de digitala hörapparaterna är än så länge dyrare. Men det kommer att plana ut på sikt.

Löfte av landstingsrådet

Hon hänvisar också till ett löfte som landstingsrådet Bernth Johnson (s) gav i våras, som gick ut på att om socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet fick fortsätta regera efter valet så skulle det inte införas några avgifter. Kerstin Linde förväntar sig att politikerna håller löftet.

Enligt landstingsrådet Bernth Johnson (s) pågår politiska förhandlingar mellan socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet om avgiftsförslaget. Förhandlingarna kommer troligen att vara klara i dag, tisdag.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.